ИТ индустрията непрекъснато се развива, което всъщност я прави една от най-атрактивните и желани сфери за работа. Това е сектор, в който можете да изградите дълга и просперираща кариера, но е важно да изберете компания, в която обучението и развитието на служителите са приоритет.

Технологичните компании със "сини чипове" непрекъснато актуализират и усъвършенстват своите софтуерни продукти, което означава, че хората, които поддържат тези продукти, също трябва регулярно да надграждат своите умения.

В тази статия ще ви представим един успешен модел за обучение и развитие, утвърден в международната компания за техническа поддръжка и разработване на софтуерни решения - Tek Experts. Един от основните им приоритети е да инвестират в растежа на своите служители- независимо дали те сега стартират своята кариера, или вече са лидери на екипи.

"В Tek Experts се гордеем със страхотните възможности, които предлагаме за растеж като личност и като професионалист", казва Христина Христова, мениджър обучение и развитие в Tek Experts България. "Ако имате някои ИТ умения в комбинация с желание да учите нови неща, ние ще ви дадем техническата експертиза и ще ви помогнем да изградите така наречените "меки умения", от които се нуждаете, за да постигнете успех в кариерата си."

Нека разгледаме по-подробно възможностите за обучение, които можете да очаквате, ако се присъедините към компания като Tek Experts.

Първите дни в IT компания

Обикновено вашето обучение ще започне с програма за ориентиране на нови служители, от която ще научите повече за компанията, ценностите и общите процеси. В Tek Experts тя включва и специфични умения, които ще ви помогнат, както при обслужване на клиенти, така и при работа в екип. Компанията има специално разработена платформа за кариерно развитие, която дава възможност на служителите да си поставят цели, да тестват своите ИТ умения и да установят от какво обучение имат нужда, за да преминат на следващо ниво на експертиза.

Технически обучения

След първите ориентировъчни дни ще започнете техническото си обучение, което в случая на Tek Experts продължава около четири седмици. То се води от инженери, които са специалисти в дадена технология или от технически ръководители.

Компанията постоянно предлага нови възможности. Интересен факт е, че тази година Tek Experts за първи път представи глобална програма, която даде възможност на служителите да избират между четири модула: Основи на Azure, Основи на Microsoft 365, Основи на Dynamics 365 и Основи на Power Platform. Тази инициатива помага на хората, които имат интерес в конкретните области, да започнат да учат структурирано и да се подготвят за сертифициране. Курсовете, които се провеждат онлайн, включват както теоретично обучение, така и практическа работа. Програмата е наречена Summer Fundamentals и е отворена за всички служители.

"Бяхме възхитени от ентусиазма на първата си група студенти, в офиса в България те са над 330. С нетърпение очакваме да видим резултатите им", казва Христина.

Сертификати

Без сертификати е невъзможно да растеш в ИТ сектора. Обикновено фирмите имат за цел да развият най-добрите си таланти. В Тek Experts хората, които са отбелязали една година в екипа и имат добри резултати, могат да кандидатстват за спонсориране на международно признати квалификации. В зависимост от ролята и проекта може да изберете да се сертифицирате в Linux, Dynamics, Azure или Cisco. Успешното преминаване на няколко нива дава възможност и за придобиване на сертификат за обучител, което ви разширява опциите за развитие и реализация в различни посоки.

Обучение на мениджъри

След като сте постигнали по-старши статус в една компания, обикновено преминавате програма за развитие на вашите лидерски умения.

В Tek Experts такива програми са Level up и Trailblazers. Първата е разработена за подготовка на нови мениджъри, включва комбинация от практически задачи, онлайн сесии и самостоятелно обучение. Втората надгражда уменията на утвърдените мениджъри на екипи, помага им да са по-ефективни, убедителни и мотивиращи. Чрез тези инициативи, които обикновено продължават няколко месеца, компанията си гарантира стабилен набор от силни лидери за целия си бизнес.

"Средата, в която работим, е динамична и нашите клиенти се нуждаят от постоянно усъвършенстване на услуги и процеси, така че и служителите ни трябва да са готови непрекъснато да развиват своите знания и умения", казва Христина.

"Искаме да разширим екипа си с хора, които са мотивирани да учат и нетърпеливи да направят следващата стъпка в кариерата си. Амбицията, отвореността към нови идеи и желанието да учим са по-важни за нас от многогодишния технически опит. В компанията служителите напредват бързо, защото едновременно трупат практика и познания, спестявайки както време, така и средства за формално образование."

Ако смятате, че имате нужната мотивация да се развивате в ИТ сектора и искате да се присъедините към Tek Experts, посетете кариерната им страница, за да научите повече за тях и отворените им позиции.