Според вицепремиера Ивайло Калфин, ценовият скок у нас не е резултат от спекула.

Външните министри на страните членки на Европейския съюз включиха темата за рязко повишените цени на основните храни и горива в дневния ред на предстоящата през юни в Брюксел среща на държавните и правителствени ръководители.

Ивайло Калфин очаква по време на тази среща на върха да бъдат приети решения по проблема, най-вероятно под формата на общи европейски политики.

Що се отнася до ценовия шок у нас вицепремиерът смята, че той следва глобалните и европейски пазарни тенденции и не е резултат от спекула.

Имаме много отворен пазар на зърно, внасяме и изнасяме големи количества и няма как цените да не бъдат повлияни от общите процеси, коментира Калфин, цитиран от БНР.

Същевременно обаче той смята, че има какво още да се желае по отношение на механизмите за пазарна търговия за избягване на злоупотреби.

Работата на стоковите борси, които търгуват със зърно, по думите му, е на примитивен етап от технологична гледна точка и в резултат търговията не е пълноценна.

Ивайло Калфин отхвърли спекулативен елемент и в скока на цените на горивата у нас, припомняйки, че те са най-ниските в Европа.

Междувременно на днешната си среща външните министри на страните от ЕС одобриха мандат за сключване на ново стратегическо споразумение с Русия.

България е подкрепила документа, а коментара на Ивайло Калфин беше, че интересът на ЕС е да започне тези преговори колкото се може по-скоро.