Опашката на Калотина от чакащи за излизане от страната автомобили към 16.30 часа е около 2 км., съобщават от пресцентъра на МВР.

Около 1850 автомобила и към 5 хил. души са напуснали страната от сутринта до сега.

Граничните полицаи работят на шест работни места и при пълен капацитет на състава - 25 служители обслужват неспиращия от вчера поток от транзитно преминаващи на път за Западна Европа пътници предимно от Турция.

Ритъмът на работа от българска страна е оптимален, техниката работи на пълен капацитет при пълна изправност и без затруднения още от началото на засиления трафик на границата.

Опашката на Капитан Андреево в рамките на турския пункт Капъ куле е около 400 автомобила. Потокът от пътници е обслужван на девет гишета от общо 37 служители на пункта.

До момента на Капитан Андреево са били задържани трима турски граждани при опит за нелегално преминаване на границата, укрити в багажници на автомобили.

До сега на пункта, освен леките коли са преминали и 18 автобуса с транзитно преминаващи на път към Западна Европа.

На Калотина
са отворени 6 трасета, а на Капитан Андреево 9, съобщи директорът на граничната полиция гл. комисар Красимир Петров.

От граничната полиция очакват потокът да остане интензивен до понеделник. Засилени са проверките за укрити лица.

Препоръчват се алтернативни маршрути през останалите ГКПП-та по границата със Сърбия - Връшка чука, Брегово, Стрезимировци и Олтоманци или към Румъния през Дунав мост и към Македония през Гюешево.