Наредба, предлагаща нови правила за къмпингуващите на палатки и кемпери, предизвика остри реакции от редица организации, граждани и фондации.

Проектът за наредбата предвижда палатки, кемпери или каравани да могат да се разполагат в частни, държавни и общински имоти, в горски територии или в земеделски земи, които са извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги.

С този проект се предвижда в земеделските земи местата за палатки, кемпери или каравани да са само в площи, които са трайно необработваеми и не се отдават под наем, или аренда.

От Българското кемпер общество изпратиха вчера становище до президента Румен Радев, министър-председателя Стефан Янев, както и до 7 министерства, с което настояват за оттегляне на проектонаредбата за къмпингите и разписване на Национална стратегия за къмпиране.

Според тях това е удар по развитието на туризма в България, тъй като вместо регулация, проектонаредбата директно отключва забрана за свободно къмпингуване.

Йордан Ибришимов, председател на Българското кемпер общество (БКО) изрази своята позиция пред News.bg по казуса за дивото къмпингуване.

Според него тази Наредба е целево създадена, за да унищожи този вид туризъм. По думите му самата процедура за узаконяване на къмпингуването е тромава.

Забраняват дивото къмпингуване, а къмпинги няма

Забраняват дивото къмпингуване, а къмпинги няма

Могат да се въведат такси, билети, общината трябва да получава приходи

Този закон с всичките точки, които трябва да се изпълняват по наредбата, ограничава къмпингуването, да не кажем, че въобще става невъзможно свободното къмпингуване. Има повече от десет точки, които трябва да се изпълнят, скица, становище на пожарна, ХЕИ, химически тоалетни, контейнери за смет, договор със сметоизвозваща фирма, паркинг, охрана, бариери, косене на трева и така нататък, обясни Ибришимов.

Абсурдното в цялата ситуация е, че направата на всичко това би отнело една година, а същевременно този къмпинг може да съществува само 3 години. Кой би налял толкова много пари за нещо, което може да бъде използвано за такъв кратък период, а общините не откриват такива къмпинги, поясни той.

Хората, които са създали тази Наредба си личи, че те нямат допир до такъв тип туризъм. Липсата на експертиза и визия за развитието на този вид туризъм у нас е в драстичен разрез със случващото се в Европа, където държави с много по-слаби природни дадености от нашите рекламират свободното къмпиране като модел на държавна политика. Като пример Ибришимов даде Германия. За 2019 година тази страна е спечелила от такъв вид туризъм 15 милиарда евро, а България е допринесла само 0,015% в къмпинг туризма в Европа. Ние, понеже сме "умни" и "хитри", ще строим хотели и ще привличаме английските туристи с безплатна водка в евтини all-inclusive оферти, вместо да развием къмпинг туризма, отсече Ибришимов.

Къмпинг "Смокиня" като "Сървайвър" заради новата заповед на МОСВ

Къмпинг "Смокиня" като "Сървайвър" заради новата заповед на МОСВ

Собственици на бунгала започват протестна подписка

Ние искаме да започнем да работим с местна власт, за да им разясним как те могат да печелят от този вид туризъм. Хората, които практикуват такъв туризъм, са хора с пари. Общината може да събира такси за нощувка - курортна такса, както и такса смет. Така всички ще бъдат доволни. Хем хората ще могат свободно да къмпингуват, хем общината ще печели пари. Ние не искаме безплатна услуга, поясни той.

По отношение на Националната стратегия за къмпиране, той обясни, че от организацията са измислили приложение с код, с което чрез sms да се отбелязва мястото на хората, които са дошли на къмпинг и по този начин те да плащат минимална такса на общината за своя престой.

Ибришимов каза, че в България има 9 къпинга. Попитан дали отговарят на европейските стандарти, той даде отрицателен отговор. Те отговарят на законодателството, но не и на европейските стандарти.

"Те предлагат ток и вода. Условията вътре са като от строително сметище. Искат страшно много пари за нищо." Никой не казва нищо за тези къмпинги или по-скоро вилни селища, но ако някой дойде със свой кемпер или палатка, го гонят с полиция сякаш е престъпник.

Това, което искаме ние е да се опрости процедурата по къпингуване. Страни като Босна и Черна гора напредват много, а ние не. Ние в България няма нито една сервизна точка за кемпери . Някой чужденец ще дойде със своя кемпер и няма къде да си изхвърли тоалетната. Много малки инвестиции са необходими за такъв туризъм тук. Ние трябва да се възползваме от природните дадености на нашата страна. Ние искам да работим заедно с институциите, заяви той.

Попитан дали очаква ответна реакция от служебното правителство по този казус, Ибришимов отговори, че според него отзвук ще има. Ние очакваме покана от тях, за да може заедно да направим нещо по въпроса. Ние искаме тази наредба да е написана правилно.