Зрелищни авиодемонстрации и специална програма на военновъздушните сили ще представят на летище Крумово на 3 и 4 септември 100-годишното развитие на българската авиация. Това ще бъде осмото издание на авиационния фестивал БИАС 2011 „Небе за всички", което е специално посветено на годишнината и е под патронажа на премиера Бойко Борисов.

На седмия ден ще се проведе юбилейна конференция, отново посветена на авиацията, под патронажа на президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов.

Фестивалът ще започне с наземен ретропарад на първите самолети на България и след като бъде представено миналото на българската авиация, действащите военновъздушни сили ще представят настоящето. Те ще покажат операции по евакуации от въздуха, пожарогасене с вертолет, медицинска евакуация  и други.

Ще бъдат демонстрирани още елементи от мисията по контрол и охрана на въздушното пространство от два военни самолета от база Граф Игнатиево. Те ще покажат прехват, ескорт и принуждаване за кацане на самолет-нарушител, в ролята на какъвто ще бъде най-новият транспортен самолет на България - Спартан, който след кацането ще демонстрира маневрените си характеристики на земята, разказа бригаден генерал Румен Радев от ръководството на ВВС. Той допълни, че ще бъде демонстрирано разузнаване от въздуха, а също и стоварване на въздушен десант с парашутисти от специалните сили.

Вертолети от авиобаза Крумово ще покажат авиомедицинска евакуация. Пред погледа на зрителите ще бъдат стоварени командоси по способа „бързо въже", а не по-малко интересно ще бъде извеждането им от района на операцията по метода „външен товар".

Особено зрелищна и ефектна демонстрация на висш пилотаж ще покаже МИГ 29, управляван от летци от авиобаза Граф Игнатиево. На летище Крумово ще бъде представен етапът „Бъдеще" на българската авиация, в който трите авиационни световни школи - европейската, руската и американската, ще демонстрират качествата на самолетите си, уточни изпълнителният директор на фондация „Български военновъздушни сили" ген. Евгени Манев.

До момента участие са потвърдили ВСС на Германия, Гърция, Италия, Румъния, Швейцария и Швеция. Очаква се потвърждение от военно-въздушните сили на Турция и САЩ. В програмата ще се включат Българска асоциация на леката авиация и българска федерация по авиомоделизъм.