Папките с разработката "Галерия" не са номерирани, каза Татяна Дончева и предупреди, че така няма да е ясно дали цялото дело ще бъде осветено или само избрана част от него.

Голяма част от старта на разработката "Галерия" е дал Цветлин Йовчев, номиниран от правителството за председател на ДАНС, заяви още Дончева, цитирана от БНР.

„Самата разработка "Галерия" представляваше следното: Тъй като миналото лято в няколко сайта бяха започнали публикации срещу президента и премиера, включително касаещи правото им на личен живот, дискредитиращи подробности, верни и неверни, ДАНС беше започнала проверка по това, облечена под благовидния предлог да търсим източник на класифицирана информация", обясни Дончева.

„По същото време председателят на ДАНС беше в отпуска и старта на тази разработка дава на практика неговият заместник Иван Драшков. Но голяма част от работата и от насоките на разработката дава Цветлин Йовчев, който току-що е предложен за нов председател", уточни още тя.

„Една важна подробност е, че тръгвайки от сайта "Опасните", те започват да търсят данни за поведението, за контактите, за отношенията между много групи лица, журналисти - ако сглобите кого са искали да злепоставят и какво ще правят оттук нататък в ДАНС, каква връзка ще намерите. Тези същите хора бяха навремето използвани в доклада на Иван Костов срещу бившите му министри", категорична е Дончева.

Татяна Дончева потвърди казаното от председателя на ДАМС Весела Лечева, че Росен Карадимов и Делян Пеевски са упражнявали властта в държавата, вместо експремиера Станишев.

„Отначало дежурните заподозрени бяха двамата Руменовци и Ахмед Доган. Накрая стигнахме до Росен Карадимов (съветник на министър-председателя Сергей Станишев по въпросите за присъединяването ни към ЕС - бел. ред.) и Делян Пеевски (заемаше поста зам.-министър на бедствията и авариите от квотата на ДПС - бел. ред.)".

"Но те наистина я упражняваха властта. И тези заменки, за които преди малко неуспешно молихте Георги Костов да си сподели, пак са свързани с този кабинет", категорична е Дончева.

„Когато дадете така властта, неформално, въпросът "защо" е излишен. Защото Пеевски се е оказал приближен на властта по всякакви линии.
ДПС може да си предложи каквото си иска - те така си и предлагаха 4 години - който си искат за член на Висшия съдебен съвет, който си искат за инспекторат", посочи Дончева.

„Имали сме тежки дискусии по време на тези 4 години. Стигали сме и до ситуации, в които да ни заплашват, че ще напуснат коалицията след 15 мин. ако не влязат точно определени техни претенции", коментира още Татяна Дончева.