"Да се ограничи възможността чужди държави да спонсорират религиозни общности у нас", това искане зави в ефира на Нова военният министър Красимир Каракачанов.

По негово мнение последният закон е прекалено либерален и е позволил да се случват нередности. Каракачанов потвърди, че предимно говори за Турция и добави, че начинът е това да се спре със закон.

Да се ограничи възможността чужди граждани да финансират религиозни общности е една от основните теми, коментирани в работната група, обясни министър Каракачанов. Да се забрани чужди граждани да ръководят религиозни общности в България е другото искане на патриота.

"Хора учили радикален ислям и главното мюфтийство ги назначава за имами", обяснява министърът и иска това да не е възможно. По думите му става ясно, че последните години само хора завършили в чужбина се назначават.

Каракачанов иска тези техни дипломи да се легализират у нас, за да се избегне възможността да назначаваме радикализирани имами. Министърът изтъкна и конфликта между имамите, които преподават нормален традиционен ислям, и младите имами. За него конфликтът в общността говори за проблеми.

Със законопроекти Каракачанов се изправя срещу радикалния ислям

Със законопроекти Каракачанов се изправя срещу радикалния ислям

Проблемите в редица европейски държави, да се внесе радикална идеология сред религиозните общности, съществуват и в България

"Не да гониш някого, а да въведеш законови мерки, за да не позволяваш" е целта на желания закон, доуточни се Каракачанов. Той акцентира, че казусът с финансирането и ръководенето на религиозни общности не се отнася само до исляма, а и до християнството.

"Има и други религиозни общности чрез които се оказва политическо влияние", обясни военният министър. "Не само Турция, който и да било, не трябва да се допуска други държави да оказват политическо влияние върху България", отсече Каракачанов.

Каракачанов събира службите да решават какво е радикален ислям

Каракачанов събира службите да решават какво е радикален ислям

Военният министър също иска досиетата да се закрият

То беше категоричен, че няма сведения български граждани да воюват на страната на ИДИЛ. Това били слухове. Единственото вярно било, че има човек, които е пребивавал на територията на Сирия и е от смесен произход.