Днес отдаваме дължимото на онези, които прегризаха хомота на робството, отказаха се от туй що имаха и платиха кръвен данък за свободата ни, без да дочакат признание. Опълченци, комити, просветители, свещеници, хъшове, апостоли, храбри до безразсъдство - те първи прозряха, че свободата не е химера, че за нея се воюва и се принасят жертви, че тя не се купува и не се продава.

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, съобщиха от пресцентъра на парламента. 

Тя участва в тържествената заря-проверка в Кърджали по случай Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България - 2 юни.

Председателят на парламента прие строя и поздрави участващите в зарята представителни части на Българската армия и ученически отряди от учебни заведения в град Кърджали.

Преди повече от 140 години Ботев прозря, че българският народ има нужда от водачи, които да провиждат в бъдещето и да ни спасят от собствените ни угризения и заблуди. Днес повече от всякога е потребно да пазим неопетнени образите на онези, които не се изпокриха в шумата и с гърдите си посрещнаха куршумите, не преиначиха идеалите си, не охулиха предците си и бяха достойни за делото на Ботев и Левски, Каравелов и Раковски, Волов, Каблешков, Бенковски, Стамболов и Захари Стоянов.

Снимка 426632

Източник: НС

Те покриха българската земя не с позор, а със слава, отбеляза още Цвета Караянчева. Тя подчерта още, че свободата е нужна като хляб, като прошка, като пряпорец, защото само онзи, който е свободен, както казва и Ботев, само той може да се нарече човек в пълен смисъл на думата, а който умре за свободата, той не умира само за своето отечество, а за всичкия свят.

На тържественото отбелязване на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България в Кърджали присъстваха също така депутати, представители на местната власт, военни и много граждани и гости на Кърджали.