Свободата не ни е дадена даром, тя е изстрадана и извоювана, за нея са се жертвали най-свидните чеда на България.

Това заяви в Бяла председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която участва в тържествата по случай 142-ата годишнина от Освобождението на града и 141-ата годишнина от Освобождението на България. Председателят на парламента прие рапорта на командващия тържествената заря-проверка, поздрави почетните роти и произнесе слово по повод годишнината.

"На 3 март празнуваме началото на Третата българска държава, когато българският народ поема в свои ръце отговорността за съдбините си", отбеляза Цвета Караянчева.

Военният музей получи като дарение печата на граф Игнатиев

Военният музей получи като дарение печата на граф Игнатиев

Правнукът му Димитрий Игнатиев пристигна у нас...

По думите й днешното отбелязване е израз на почит и уважение към нашите предци, имали силата, куража и решимостта да заявят ясно и недвусмислено, че искат да живеят в свободна и независима България. На тях и на всички воини - руски и от други националности, дължим Освобождението си, заяви председателят на парламента.

Сред тези достойни българи Цвета Караянчева посочи и беленчани, включили се в четите на Филип Тотю, Дядо Цеко и Дядо Желю, снабдявали габровци с оръжие, дали убежище на един от апостолите на Априлското въстание - Панайот Волов, също на Георги Икономов и въстаника Стоян Ангелов.

"Днес паметникът в Бяла ни напомня за смелите синове на България, за тяхното величие и саможертва, за техния устрем и отдаденост на Родината и свободата", допълни тя.

Бяла е не само вторият освободен български град, тя е "първата столица" на новоосвободените български земи, отбеляза председателят на парламента. Цвета Караянчева припомни, че тук е била главната квартира на руските войски, тук е отседнал руският император Александър Втори, тук са се взимали решения, определящи хода на войната. Жителите на Бяла без да щадят сили се включват в помощ на руските войски, дадена със сърце и душа, за да бъде отвоювана желаната и дълго чакана свобода, допълни тя.

Непрочетеният летопис на Руско-турската война

Непрочетеният летопис на Руско-турската война

Военният кореспондент Евгений Утин разчупва митологемите...

Цвета Караянчева призова да помним историята и нейните герои и с делата си да бъдем техни достойни потомци. Нека ние, политиците, се стремим да отговорим на повелята на Васил Левски - да бъдем достойни хора, които да водят нашето драгоценно отечество по пътя на благоденствието, "така щото да бъдем равни на другите европейски народи", заяви още председателят на парламента.