От 9 до 19 ноември започват масови проверки на КАТ както за изправност на светлинната уредба на всички автомобили, така и за пуснати светлини.

Проверките са част от новата кампания на „Пътна полиция" „Светлина".

От 1 до 9 ноември ще тече превантивната част от кампанията, при която всички шофьори ще могат да се информират за изискванията на КАТ и да направят безплатни технически прегледи на светлинната уредба на своите автомобили.

От 1 ноември е задължително използването на къси светлини, дори и през светлата част на денонощието.
Глобите за нарушенията на това правило са в размер до 20 лв. без отнемане на контролни точки.

Целта на акция „Светлина" е да намали предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия.

Кампания „Светлина" ще продължи до края на зимния сезон, а проверките на органите на КАТ за включени светлини и изправност на светлинната уредба няма да спрат.

През есенно-зимния сезон на 2007-2008 г. са били проверени общо 246 100 броя МПС в столицата.
Най-много нарушения са били установени именно за светлини - 6354.

До края на тази година се очаква по пътищата на страната да бъдат убити около 135 души, а ранените да са от порядъка на 1540 души
КАТ

По тази причина и във връзка с провеждането на акция „Светлина" отдел „Пътна полиция" СДВР ще започне огледи на уличното осветление в населените места и на вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и неравностите по пътното платно.
Тези действия ще се извършват съвместно с представители на съответната община.

Като част от кампания „Светлина", всички шофьори ще имат възможност да направят консултации за осветителните си системи в техническите центрове на СБА.

Говорителят на „Пътна полиция" Красимир Костов заяви, че до края на тази година се очаква по пътищата на страната да бъдат убити около 135 души, а ранените да са от порядъка на 1540 души.

Такива са цифрите за убитите и ранените през последните 2 месеца на миналата година.
През периода октомври - декември 2007 г. пък са били ранени 2448 души.

Най-многобройни от всички видове ПТП са „блъскане на пешеходец", като близо 40% от загиналите пешеходци са убити по тъмно, а 76% от всички са блъснати в населените места, предимно в градовете.

Най-често загиват и получават травми възрастните пешеходци, сочи статистиката на КАТ.