Заболяване на обществото. Това вижда Димитър Илиев, автомобилен състезател в катастрофата с Милен Цветков, който почина след като бе блъснат от млад шофьор, употребил дрога и алкохол. Ние като общество, като нация трябва да бъдем непримирими към такова поведение, настоя пред БНТ той. По думите му с 2/3 се увеличава възможността за катастрофа при младежите, когато в колата са с приятели. Това е било една екзекуция, коментира Илиев катастрофата.

Шофьорът е бил в амок, по думите му, бил е тотално дезориентиран. Колата, която е в покой, поема по-тежкият удар, според състезателя. Ние като обществото трябва да се обединим около пандемията по пътищата, настоя той. Това си е жив тероризъм, смята още Димитър Илиев и призова за обединение срещу пътния тероризъм. Трябва да се вземат мерки, категоричен бе той.

В съда е трудно да се купи справедливост, смята и адвокат Димитър Марковски. Когато има катастрофа след употреба на алкохол и/или дрога присъдите са ефективни. Съдът не е милозлив към такива шофьори, подчерта той. Според Марковски шофьорът може да получи максималната присъда от 15 години. В този случай съкратено следствие няма заради законовите разпоредби. Отговорност от пасажерите в автомобила не може да се търси, по мнението на Марковски. Те могат да влязат в съдебна зала като свидетели. Поведението на спътниците на шофьора обаче не е било коректно, по думите му. Трябвало е да останат на местопроизшествието, а не да бягат.

Четирима са вече задържаните за смъртта на Милен Цветков

Четирима са вече задържаните за смъртта на Милен Цветков

Последна е задържана приятелката на Кристиан Николов

Ако майката на шофьора е знаела, че синът й е дрогиран и му е дала колата, ще носи наказателна отговорност.

В тази връзка в ефира на Нова телевизия, шефът на Института по безопасно Богдан Милчев попита: Защо и докога ще загиваме така нелепо? Той заяви, че този въпрос трябва да бъде задаван на подходящите институции и хора. Милчев коментира, че общото състояние за пътното състояние в страната е делегирано на 11 институции, които трябва да гарантират нашата сигурност на пътя. Той коментира, че всеки ден загиват 1,8 хора на пътя и това е отговорност на държавната агенция, която е създадена преди една година, за да контролира и координира всичко това, допълни той.

По думите му, когато спрем да имитираме контрол, когато спрем да имитираме строеж на безопасни пътища, спрем да имитираме обучение на шофьори по пътищата, като подчерта, че случая, в който загина Милен Цветков ни показва само, че в обществото има липса на държава на пътя.

Задържаха майката на 22-годишния шофьор, арестуван за смъртта на Милен Цветков

Задържаха майката на 22-годишния шофьор, арестуван за смъртта на Милен Цветков

Задържана е за 24 часа

Ние от института по безопасност създадохме група, която ще извърша мониторинг върху всички подробни случаи, които предизвикват сериозен обществен интерес, добави той.

Милчев припомни за катастрофата през 2011 г. в която младеж, син на прокурор убива двама души като ги прегазва на тротоара на пл. "Ручей". Милчев добави, че убиецът е получил присъда от 1 г и половина и то седем години след престъплението.

Затова ние трябва да анализираме пътната обстановка, бе категоричен той.

Милчев добави, че сега трябва да се предприемат много спешни мерки, защото извънредното положение ще спре и ще започне голямото пътуване и тогава ще попаднем в тежка пандемия от тежко пътни транспортни катастрофи. Българското правителство е това, от което очакваме да предприеме мерки, заяви още той.

Депутатски син се возил в колата, убила Милен Цветков

Депутатски син се возил в колата, убила Милен Цветков

Синът на Лъчезар Иванов бил третият пътник в колата

Милчев припомни също че на 18 декември 2019 г. група депутати на чело с Лъчезар Иванов са внесли в парламента изменение на наказателния кодекс за намаляване на наказанието при употреба на наркотици след употреба на моторно превозно средство.

Припомняме, че един от спътниците в кола на убиеца, причинил смъртта на Милен Цветков е син на депутата Лъчезар Иванов.