Говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска не може да си обясни защо, когато се загуби лекар вследствие на кризата с коронавируса, излизат "гнусни новини", че медиците са починали от друго заболяване.

В сутрешния блок на БНТ тя недоумява защо е този отпор и вместо дори да помълчим, какви са тези хора, тя просто не знае. Колегите са ми потресени и коментарът, който се налага е, че всичко се плаща в този свят и има възмездие, каза Сунгарска.

По думите й Спешната помощ е истинската първа линия в битката с коронавируса, защото първо те се отзовават на сигналите. Тя не иска да дава статистика, защото данните, които всеки ден от рано ни заливат, като че ли започва да омаловажава болестта и загубата на живот.

"Тази статистика ще си остане само такава и хората не прозират, че е опасна болестта", предупреди Катя Сунгарска.

Спешна помощ всеки ден извозва хора, които са с положителни тестове за коронавирус и има съмнения, че са заразени. Напрежението е голямо, но парамедиците си имат и традиционни пациенти в тежки състояния. Когато ходим на спешен адрес, във всяка една линейка има шлемове, ръкавици и дезинфектанти. Хората трябва да бъдат достоверни в информацията си, призова Сунгарска.

"Всеки екип и всяка линейка са подготвени за пациентите с коронавирус", увери тя и посочи, че хората трябва да бъдат безкрайно прецизни за това, което викат Спешната помощ. Болките в кръста и в крака не са за спешна помощ.

Най-крайните фалшиви обаждания и хващането на бас за колко време ще дойде линейката намаляват, но ние наричаме фалшиви адреси и тези, които не са прецизни. Има много случаи от екипите на Спешната помощ да се искат лекарства, отбеляза Сунгарска. Тя даде пример, че хора са си мерили кръвното с конче и игла, за което са викали линейка за високо кръвно от типа на 200/110, за вадене на кърлежи и за чистене на въшки.

Средно в летния сезон линейките на Спешна помощ са между 13 и 18, а минимумът 80 екипа.