Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри промени в цените за услугите на ВиК операторите за 2024 г., спрямо заложените в утвърдените бизнес планове на водоснабдителните дружества. Процедурата е проведена по реда на чл. 6, т. 2 и чл. 29 от Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги, съобщиха от регулатора.

С решението на КЕВР се променят цените за услугите на 38 ВиК оператора - 27 регионални държавни дружества, 4 общински и 7 частни оператора. Новите цени влизат в сила от 1 януари 2024 г.

Скъпата вода след Нова година се дължала на отражение на инвестиции

Скъпата вода след Нова година се дължала на отражение на инвестиции

Това обяснение дадоха от КЕВР

От регулаторния орган обясняват и какви са причините за промяната на цените. Един от факторите за изменението им е приложения по нормативно определена методология инфлационен индекс за периода от одобряването на бизнес плановете до момента. Ценови корекции се налагат и защото, че Комисията за енергийно и водно регулиране е намалила утвърдените по бизнес плановете за 2023 година цени на редица ВиК дружества заради неизпълнението на заложените инвестиции и на нивата на единните показатели за ефективност за периода 2020-2021 г. Ценообразуващ елемент е и ежегодното 15% увеличение на заплатите в сектора съгласно подписаното национално споразумение между Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), "Български ВиК Холдинг" и браншовия синдикат "Водоснабдител" към КНСБ.

Мая Манолова: Хората ще плащат с до 80% по-скъпа вода догодина

Мая Манолова: Хората ще плащат с до 80% по-скъпа вода догодина

Според нея водата в България ще поскъпне средно с 25% от 2024 г.

От КЕВР уверяват, че при приемането на решението за изменение на цените на ВиК услугите е спазена стриктно предвидената законова процедура. На 29 ноември 2023 г. са проведени открито заседание и обществено обсъждане, като са били поканени да участват представители на МРРБ, "Български ВиК холдинг", асоциациите по ВиК, Съюза на ВиК операторите в Република България, на общини, национално представените работодателски организации, организации на потребителите и др. В дискусията обаче се включили единствено от институцията на Омбудсмана на Република България, браншовите синдикати на КНСБ и КТ "Подкрепа", Гражданска платформа "Изправи се.бг" и общините Разград и Ловеч. Откритото заседание и общественото обсъждане са излъчени онлайн на интернет страницата на КЕВР.

Омбудсманът: На места ВиК услугите ще скочат до 80%

Омбудсманът: На места ВиК услугите ще скочат до 80%

Увеличението с 15% от Нова година не решава проблемите на потребителите