Скокът на цените на водата след 1-ви януари ще бъде висок, защото сега отразява направени инвестиции. Това обясниха от Комисията за енергийно и водно регулиране, цитирани от "24 часа".

Най-скъпа вода ще имат в Берковица с 80% и Сливен с 40,7%, показват изчисления.

Според КЕВР драстичното поскъпване на водата се дължи на факта, че през миналата година цените на част от водните дружества не са били актуализирани заради неизпълнение на инвестиционната програма. Ако тарифите на дружеството в Берковица са били променени приз 2023 г., сега увеличението е щяло да бъде с 9%.

Данните на Комисията сочат, че в 8 дружества се предвижда поскъпване с под 10%. Те са в Кюстендил, Шумен, Перник, София-област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен. За 6 дружества планираното увеличение е с над 20% спрямо действащите цени - в Сливен, Видин, Габрово, Враца, Хасково и Ловеч.

Кметове против идеята всяка област да има едно ВиК дружество

Кметове против идеята всяка област да има едно ВиК дружество

Промяна в Закона за водоснабдяване и канализация може да скара общините и държавата

По-фрапиращи обаче са цените, въпреки по-ниския процент на увеличение, в 10 града. В Разград водата ще струва 6,08 лв. за кубик и тя е най-високата в цялата страна. В Силистра, Русе, Варна, Шумен, Смолян, Търговище, Стара Загора, Хасково минава 5 лв. на кубик.

Омбудсманът: На места ВиК услугите ще скочат до 80%

Омбудсманът: На места ВиК услугите ще скочат до 80%

Увеличението с 15% от Нова година не решава проблемите на потребителите