"Даниел Митов звучи като адвокат на господин Пеевски и господин Божков". Toва заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков в сутрешния блок на БиТиВи за санкциите по закона "Магнитски" и за твърденията на заместник-председателят на ГЕРБ, че служебното правителство удря бизнеса със своите действия.

По думите му Министерство на финансите се опитва да направи така, че обсегът на "Магнитски" да не попадне в държавните компании. Вместо да погледнем колко ограничено се гледа и как служебното правителство прави всичко възможно да не попаднем под нови санкции, Даниел Митов прави аргументи, с които звучи като адвокат на Пеевски, категоричен бе служебният министър на икономиката.

В момента кръгчето, което се очертава около фирмите на Божков и Пеевски, със стъпването в длъжност на 46-то Народно събрание, трябва да се направи законодателна инициатива къде точно да се лимитира тази свързаност, настоя Кирил Петков.

МС с тясно решение за свързаност по "Магнитски" към държавни фирми

МС с тясно решение за свързаност по "Магнитски" към държавни фирми

Бизнесът още не е стартирал в нормални условия, обясни Даниела Стоева

Той се надява в следващите 5-10 години с измеримите неща, с които страната може да стане по-богата, да ги постигне. Аз мисля, че имаме много близки постижими цели, които ще имат огромна разлика в стандартите на живот и намалим корупцията, изтъкна Петков.

Националният план за възстановяване и устойчивост ще бъде внесен в мандата на служебното правителство. Всички ние работим с целта да направим най-доброто, което е възможно, увери Кирил Петков.

БНБ потвърди, че банките отказват плащания на санкционираните по "Магнитски"

БНБ потвърди, че банките отказват плащания на санкционираните по "Магнитски"

Българските банки стриктно спазват процедурите

Той обясни, че в МИ има няколко субекта - ББР и Държавната консолидационна компания (ДКК). ДКК получава 500 млн. от държавния бюджет, но и взима 130 млн. от ББР, за да налее тези пари в ремонта на язовири. Кои обекти са свършени с тези 630 млн. лв., запита Кирил Петков, като даде пример с язовир до Ловеч, който е празен. Нередност номер едно е, че се харчат 630 млн. без обществени поръчки, а резултатът са 10 завършени язовира, като единият до Ловеч е празен. Това са харчене на едни пари без никакъв смисъл, посочи Кирил Петков.

Според него трябва да се влезе в контрола на ББР, за да може заемите към ДКК да бъдат преструктурирани, да няма сделки без търгове и без обществени поръчки.