Решението на Министерски съвет за санкционираните лица от закона на САЩ Магнитски и свързаността им с държавни фирми е така формулирано, че да е най-доброто, то е по-тясно от това на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Наказателния кодекс (НК) за свързани лица. Причината за това е да се ограничи ефектът върху държавните дружества. Това заяви в Министерския съвет министърът на финансите Асен Василев.

Според решението на Министерския съвет - в подточка 1А трябва да се идентифицират всички юридически лица, които се контролират от трите физически или 64 юридически лица от списъка на ОFAC. Тези юридически лица са с над 55% участие от съответните физически лица, каза той.

От всички министерства са дадени указания всички предприятия с над 50% държавно участие да огледат съществуващите договори и взаимовръзки, добави Василев. Продължава работата по точна 1Б - други лица, част от управителни органи и продължават да имат връзка със съответните санкционирани лица, стана ясно от думите му.

Българският списък по "Магнитски" ще бъде динамичен и под постоянно наблюдение

Българският списък по "Магнитски" ще бъде динамичен и под постоянно наблюдение

Ще има постоянна работна група, увери вицепремиерът Гълъб Донев

Тясното решение на МС е - тъй като и в ЗОП има ясно изключение, ако една обществена поръчка би нанесла щета - на икономическата и социална сигурност на страната, това лице може да е изключено по допустимост.

Брифинг даде и Даниела Стоева, зам.-министър на туризма. Тя съобщи, че днес е прието постановление на МС, което урежда по какви условия ще се отпуска държавна помощ за туроператорите.

ГЕРБ е първият отнесен от "Магнитските бури", убедена Татяна Дончева

ГЕРБ е първият отнесен от "Магнитските бури", убедена Татяна Дончева

Вторият отнесен бил политическият проект на Божков

Бизнесът още не е стартирал в нормални условия, добави тя, затова по този начин парите ще се върнат при потребителите. От планираната сума 51 млн.лв. - една част от сумата е изплатена, остатъчната сума е 16.4 млн.лв., които ще бъдат разпределени между компаниите, които все още дължат пари към крайните потребители с размер до 15% от оборота за 2015 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания. На 1 юли стартира процедурата по приемане на документите, обясни Стоева.

Следва тяхното оценяване и в края на юли се очаква да стартира изплащането. Според изчисление на Министерство на туризма - сумата трябва да покрие 95% от задълженията към потребителите.

Тихомир Безлов без свръхочаквания за чудо след санкциите по закона "Магнитски"

Тихомир Безлов без свръхочаквания за чудо след санкциите по закона "Магнитски"

Осъзнаване на риска и адаптация като последствия от санкциите на САЩ

Припомняме, вчера от МФ публикуваха разширен списък от фирми по закона "Магнитски".

На 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков.

Рестрикциите, наложени от САЩ, предизвикаха политически трус и множество реакции.

Първият българин със санкции от САЩ бе съдия от специализирания съд. На 5 февруари 2020 г. държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин със забрана да пътува за САЩ заради данни за корупция. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари, като такова бе поискано още преди това от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 г. като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинения за шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов, за да получи орден от руския президент Владимир Путин. По случая бе разпоредена и проверка от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. От Спецсъда заявиха, че няма нарушения в работата на съдия Миталов.