Кметът на "Изгрев" Делян Георгиев изпрати отворено писмо до Столичния общински съвет, с което се обърна към кмета на София Йорданка Фандъкова.

На 01.03.2022 година беше представен бюджетът на столицата за тази година. Той е в размер на 2 078 156 361 лева и е с 200 милиона лева по-голям от миналогодишния.

През 2019 година, на откриването на предизборната кампания за кмет на София вие, госпожо Фандъкова, заявихте: "Приоритет за мен вече ще са кварталите". Лозунгът на мнозинството в Столичния общински съвет вече трета година е "Влизаме в кварталите". Реалното изпълнение на тези заявки всички ние, районните кметове, все още очакваме.

Предстои Столичният общински съвет да обсъди и приеме бюджета на София за 2022 година. За всички вече е ясно, че това ще е тежка година и трябва да се съобразим с реалностите. Гражданите на София обаче очакват промяната в кварталите, в който живеят вече години наред. Гражданите на София вече години наред ни казват: "Градът не е само жълтите павета". В представения проектобюджет виждаме още от същото, а е време да реална промяна.

Столичният район „Изгрев” – пред режим на уличното осветление

Столичният район „Изгрев” – пред режим на уличното осветление

Кметът очаква всеки момент писма-инструкции от Столична община

Време е да се помисли за реална децентрализация на бюджетите. Поне процент от данъците на живущите в даден район трябва да остават за районната администрация.

"Няма средства" не може повече да бъде обяснение. В годините общината успя да осигури огромни средства за големите инфраструктурни обекти. Не ги подценявам. За да придобие обаче градът ни нов облик трябва тези средства да стигнат и до кварталите. Време да бъдат наистина ремонтирани вътрешнокварталните улици, да се оправят тротоарите, да се подмени осветлението, да се отпуснат пари за ремонт на детските площадки. В "Изгрев" има над 90, а със средствата, които получаваме можем да ремонтираме около една на година.

Кметовете на райони са най-близко до хората. Ние всеки ден сме в кварталите и чуваме какво искат. Време е да ни дадете възможност да го изпълним.