КНСБ смята, че трябва да има санкции за работодатели, които дискриминират жените по отношение на заплащането. Това заяви представителят на синдиката Любослав Костов пред Bulgaria ON AIR.

"КНСБ се борим за достоен труд и еднакво плащане. Ако една жена и един мъж работят едно и също, но получават различна заплата, става въпрос за дискриминация. Говорим за закона и за обществените поръчки. Трябва да има нещо, което да спира работодателите да дискриминират на база пол." - коментира събеседникът в предаването Денят ON AIR.

По думите му бизнесът трябва да бъде вкаран в някакви рамки.

"До момента статистика за това дават само предприятия над 250 души. Добре е да смъкнем тази граница. Над 90% от фирмите в България са с под 250 души." - посочи Любослав Костов, който е икономист по образование.

Той смята, че когато една държава е силна, тя може да те смачка много бързо.

"Ако е слаба обаче, всички загиваме. Ние нямаме нужда от слаба държава. Освен здравна, влизаме и в икономическа криза. Много икономисти се лъжат като казват, че към края на първото тримесечие дефицитът е 650 млн. Дефицитът всъщност само от 1 до 31 март е 650 млн." - подчерта Костов.

Според него ще се наложи актуализация на държавния бюджет.

"Фискалният резерв много намаля, но не може да го използваме като буфер. Не се пипа фискалният резерв по начина, по който всички си мислят." - посочи икономистът.

Според него въпросът не е какви пари ще се теглят, а къде ще се инвестират.

Той коментира и данните за безработица у нас.

"Надявам се да продължат мерките, които ще ограничат безработицата. 3,4 проценти пункта ще нарасне и ще отиде към 10% коефициент - това са 300 000 безработни." - отбеляза Любослав Костов.