Коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република" се регистрира в ЦИК за предсрочните парламентарни избори на 11 юли с 4873 подписа. Председателят на коалицията Иван Атанасов заяви, че не очаква каквато и да била политическа подкрепа или намеса в изборите от Кремъл. Коалицията ще се бори за подкрепата на българските граждани, за приятелство с Русия, да върне надеждата на хората за справедливост, достойнство и солидарност. Той очаква подкрепа от социалистите на свободна практика

По думите му тези, които припознаят лозунгите на коалицията и тези, които повярват в това, че са морални, почтени, искрени и истински, да гласуват за тях. Жан Виденов ще бъде водач на една или две листи. На кои точно ще стане ясно по-късно.

Жан Виденов: Не съм се крил, искам да върна доверието в политиката

Жан Виденов: Не съм се крил, искам да върна доверието в политиката

Целта на коалицията около Виденов - да обърне шахматната политическа дъска

Иван Атанасов призова президентът да превърне идеята за триморието от руфобоска инициатива, а във възможност за просперитет и сътрудничество.

Красимир Янков заяви, че не приема лявото да бъде набутано в ъгъла. Ние ще получим подобаваща подкрепа на това, от което се нуждаят хората - тези, които негодуват срещу монополите, корпорациите и свърхпечалбите, които определят живота им, каза още Янков.