Производителите на автомобили масово прекратяват гаранционния срок на коли, които заредят с биогориво или смес с обикновено, научи "Новинар" вчера.

Оказа се, че двигателите както на немските, така и на японските автомобили все още не са пригодени да работят с биогорива.

В договора за продажба на колата е записано, че гаранцията се снема автоматично, ако се употребява биогориво или смес, алармирал вчера читател на "Новинар".

По изискване на Европейския съюз от 1 януари следващата година всички шофьори трябва да смесват обикновеното гориво с 5% биогориво.

"След като на капачката на резеревоара е задраскан знакът за биогориво, не го сипвайте, ще повредите мотора и автоматично гаранционният срок на автомобила ще бъде прекратен", посъветваха вчера от реномирана компания, представител на немски возила у нас. "

В договора изрично се забранява използването на биогориво, затова и ползването му прекратява гаранцията на колата.

Биогоривото е с по-ниска степен на рафинираност и ще съкрати експлоатационния живот на мотора", бяха категорични пък представители на японски марки у нас.

Според търговците, забраната идва директно от производителя, но не можаха да обяснят защо в Западна Европа има коли с пригодени двигатели за биогориво, а у нас не.

Също така не стана ясно какво могат да направят шофьорите, след като ако сипят от екогоривото, гаранцията на колите им се снема автоматично.

От сервиза на "Тойота" обясниха, че има възможност да се ползва екосуровината, но само ако се използва в съотношението 5 литра биогориво на 100 литра обикновено.

Очаква се по бензиностанциите у нас първоначално да се продава само смес, казаха търговците.