По разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са съставени комисии за оценка на щетите от градушката в населените места край Карлово и Нова Загова, съобщиха от МЗХГ.

Представители на общинските земеделски служби от утре започват да оценяват пораженията. Те ще имат задача да опишат щетите на земеделските стопани, за да им бъдат изплатени в най-кратки срокове обезщетения.

Утре засегнатите населени места ще бъдат посетени от директора на областната дирекция "Земеделие" в Пловдив и директора на областната дирекция "Земеделие" в Сливен. За улеснение на засегнатите стопани е създадена организация за подаване а заявления за обезщетение до кмета на населеното място.

От Изпълнителната агенция за борба с градушките съобщават, че в района на село Каравелово и в района на Нова Загора не са извършвани противоградови действия, тъй като те са извън защитаваната територия. От Агенцията припомнят, че не се извършват противоградови действия и над населени места.

До края на месеца се очаква да стартира дейността на новоизградената ракетна площадка и команден пункт в района на област Стара Загора - Тъжа.