Факт е първото действително отнето имущество, придобито от престъпна дейност в Сливен и Югоизточна България.

Това е третото поред отнето имущество от комисията "Кушлев" за цялата страна след започване на работата й преди три и половина години, каза в Сливен пред журналисти председателят на комисията проф. Стоян Кушлев.

Имуществото на стойност 282 900 лева е отнето от Минчо Фотев, по прякор Лисицата и неговата съпруга, уточни Радио Стара Загора.

Присъдите срещу Лисицата са постановени от Новозагорския съд преди няколко години. Eдната от тях е за измама, другата за престъпление срещу паричната и финансова система, съобщи директорът на Териториалната дирекция на комисията в Бургас Павлин Иванов.

Отнети са три парцела и сграда в село Жельо войвода, няколко парцела и метален цех в село Ичера, два автомобила, участия в търговски дружества и дължими вземания.

Кушлев изрази съжаление, че българският закон не дава възможност на обикновен гражданин да сезира комисията и имуществото да се реализира от самата комисия, както е в Ирландия и Великобритания.

117 дела за отнемане е завела комисията, от тях 16 са спечелени на първа инстанция. Делата са на обща стойност от 90 милиона лева.