Над 350 джамийски настоятелства са с променено настоятелство. Това обяви пред БНР бившият служител на Главното мюфтийство Николай Панков. Той отбеляза, че новоназначените джамийски настоятели са изцяло християнски имена, а сред тях има и много жени. По думите му, това не означавало нищо друго, освен че са цигани. Промяната се извършвала в момента, пояснява Панков.

Припомняме, за 24 януари е насрочена Национална конференция на мюсюлманското вероизповедание. 

Той коментира, че чуждите тела в парламентарната група на ДПС излизат от мюфтийството. Освен това почти цялото ръководство на сегашното мюфтийство, заедно с Мустафа Хаджи, са застанали зад Местан. Това, по мнението на Николай Панков, не било изненада. Не било изненада и че всички държавни глави, които пристигат от Турция, се отбивали в мюфтийството и подавали ръка по един или друг повод на самия Мустафа Хаджи.

Панков смята, че предстоящата конференция на мюфтийството ще е арена за поредната партийна битка в ДПС. Конференцията щяла да бъде мястото, където ще си дадат среща ръководството на ДПС с целия му антураж и структурите на мюфтийството.

Фаворит на ДПС за евентуален главен мюфтия бил кърджалийският мюфтия, дал интервю за „Ал Джазира” през 2009 г. В него той защитил тезата, че българите и руснаците системно са избивали турци, коментира още бившият служител на Главното мюфтийство.

Николай Панков отбеляза още, че в районите, където главният мюфтия Мустафа Хаджи има влияние, течало масово заличаване на джамийските настоятелства, които би трябвало да излъчат делегати. Според него това означавало, че има опити да се манипулира предстоящият вот в Главното мюфтийство, като въпросът бил кой лагер ще надделее при формирането на кворума.

Делегатите, които щели да бъдат хармонизирани от страна на Турция, били групирани около досегашния зам.-главен мюфтия Ведат Ахмед.
„Сценарият е г-н Хаджи да се оттегли като представител на Висшия съвет, защото тази функция е вакантна, а същевременно Ведат Ахмед да оглави мюфтийството и да се пренареди пъзелът в полза на Турция”, коментира още Панков.