Консулските служби на България постепенно ще възстановяват нормалната си работа и приемното време за граждани, следвайки постепенно облекчаване на противоепидемичните мерки в отделните държави, съобщават от Министерството на външните работи.

Мисиите ни зад граница ще получат указания постепенно да върнат в пълен обем услугите за граждани в зависимост от конкретната обстановка във всяка приемаща държава, спазвайки стриктно санитарно-епидемиологичните изисквания и изискванията за сигурност.

Подробна информация за приемното време, услугите и предприетите мерките могат да бъдат открити на съответната интернет страница на задграничните представителства.

Консулствата ни в чужбина временно спират издаването на лични документи

Консулствата ни в чужбина временно спират издаването на лични документи

При спешни случаи издават временни паспорти

С приоритет ще бъдат обслужвани гражданите с предварително записани, но впоследствие отменени часове.

От МВнР посочват, че към поетапно нормализиране на приемното време вече е преминало генералното ни консулство във Франкфурт, което от 27 април приема българските граждани. Консулската служба на посолството ни в Берлин пък ще възобнови редовния прием на граждани от 5 май.

През настоящата година изтича срокът на над 996 000 лични карти и над 630 600 паспорта, като значителна част от засегнатите български граждани пребивават в чужбина, посочват още от ведомството.