Постигнато е съгласие концесиите на плажовете да преминат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма.
Това съобщи днес министърът на туризма Николина Ангелкова по време на посещението си в Бургас.
Основна цел на визитата бе запознаване на място с проблемите и предизвикателствата на туристическия бранш.

Очаква се процедурата по прехвърлянето на концесиите да приключи до началото на 2016 г., като предстои да бъде създадена работна група, която да подготви всички нормативни промени.
"Ще проучим и възможността някои общини да стопанисват отделни плажни ивици, които не са отдадени на концесия, за да се предостави по-добра услуга на хората. Такъв е случаят с община Бургас, която стопанисва централния плаж на града." - поясни министър Ангелкова.

През тази година е отчетен спад на руските и украинските туристи, спрямо същия период за 2013 г.  Туристите от Русия са с близо 21 000 по-малко, а тези от Украйна - с 56 000.

"За да се противопоставим на негативната тенденция, съвместно с Министерство на външните работи, разработваме ново облекчение на процедурите за издаване на туристически визи. Целта ни е уеднаквяване на административните процедури в отделните консулства и изнесените визови центрове, така че визите да се издават в рамките на 3 до 7 дни." -  увери Николина Ангелкова.

По думите й подобна практика вече е установена с Турция, където се издават многократни тримесечни визи за три дни. Това дава резултати и зимните курорти показват значително нарастване на броя на на туристите от Турция.

Ще бъдат търсени и варианти туристическите визи да се издават на границите, по примера на Гърция, но това трябва да бъде съобразено с бъдещото членство на страната ни в Шенген, както и с изискванията на националното и европейското  законодателство.

„Сред мерките за компенсиране на спада на туристите у нас, е и правилната реклама." - допълни  министър Ангелкова.

Очаква се Националният съвет по туризъм да приеме националната програма за реклама на България, като заедно с морския и зимния туризъм, основен фокус през 2015 г. ще бъде културно-историческият.

Основен проблем за курортния комплекс „Слънчев бряг" е недостатъчно добре развитата инфраструктура. По тази причина вече се работи по възможността изграждането на четирилентов път от Бургас до курорта да се финансира от фонда „Туристическа инфраструктура и туристически атракции".

Очаква се в началото на 2016 г. този фонд да започне да работи, като неговата цел е реализацията на важни инфраструктурни проекти, за които няма алтернативно финансиране.

Активно се работи с всички заинтересовани страни за изясняване на юридическия статут на курортите, уверяват от министерството. В кратки срокове ще бъде предложен примерен модел за самостоятелното им администриране и управление.

Министър Ангелкова се ангажира да проведе и среща с министъра на вътрешните работи, на която да бъде обсъдена охраната на курортите и възможността за създаване на туристическа полиция.