Координатор ще праща хора с COVID от Софийска област към столични болници. Това съобщи пресцентъра на правителството. Здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че ще бъде избран такъв координатор. Това каза той по време на среща с директорите на болниците в Самоков, Етрополе, Своге, Ботевград, Пирдоп и др.

На срещата присъстваха директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев и директорите на РЗИ-София област и РЗИ-София-град - д-р Александър Златанов и д-р Данчо Пенчев. С тях беше обсъдена координацията на двете регионални инспекции с центъра за спешна помощ и филиалите му.

БЛС апелират гражданите да спазват трите "Д"-та

БЛС апелират гражданите да спазват трите "Д"-та

Те призовават общестовото към лична отговорност

До края на месеца ще започне работа и Координационният център в Инфекциозна болница, чието създаване беше анонсирано в началото на тази седмица. Там екипите на спешна помощ ще транспортират всички пациенти с COVID-19 или със съмнение за инфекцията. На място медицински лица ще извършват триаж и линейките ще бъдат насочвани към съответните лечебни заведения.

По този начин максимално ще бъдат съкратени сроковете за медицинското обслужване на пациентите и ще им бъде гарантирана навременна и компетентна медицинска помощ.

На този етап леглата за пациенти с COVID-19 в Софийска област са достатъчни и не е нужно да бъдат разкривани допълнителни. Това съобщи директорът на РЗИ-София област д-р Златанов.