"Нося ви документи, подписани от министър Владислав Горанов. Те показват, че от 2014 г. до 2019 г. 736 хиляди тона боклуци от трети страни са влезли в България. Също така се внасят и 3 тона болнични отпадъци в България".

Тези данни представи лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Годината" по Дарик радио.

Според нея водата, чистият въздух и храна е темата на 2019 г., 2020 г. и на бъдещето.

"Събитието на 2019 г., което ще бъде и на 2020 г. и е събитието на бъдещето, е водата, чистият въздух, чистата храна и горенето на боклуците в България. Много неща могат да се простят на една власт, но не мога да проумея как е възможно България да бъде превърната в сметището на света", коментира Нинова.

Лидерът на БСП показа и документ от министъра на околната среда и водите Нено Димов, който гласи, че 534 фирми внасят боклука в България.

"Дишаме рак, пием отрова. Ще внесем законова промяна да забраним вкарването на боклуците от трета страна", закани се тя.

Корнелия Нинова определи като дума на 2019 г. - " тревога".

"Имаше тревога сред семействата за децата им във връзка със Закона за социалните услуги, тревога сред медиците за заплатите им и за бъдещето на здравеопазването, тревога за хората дали ще имат вода", обясни тя.

Лидерът на БСП коментира и представянето на партията на европейските и местните избори. Според нея те са единствената партия, която е увеличила броя на евродепутатите си, а също така са увеличили и общинските си съветници и кметове, въпреки че е имало пречки като купения и корпоративния вот, невалидните бюлетини и подмяната на истинския вот на хората.

"Думата на 2020 г. е смелост. Имаме нужда от смели хора, от отърсване от страха и апатията. Трябва ни смелост за реформи и за визия напред", завърши Корнелия Нинова.