Корупцията на ГКПП "Лесово" достига до ниво началник пункт.

Това заяви Розалия Димитрова, директор на Агенция "Митници", в сутрешния блок на БНТ.

На въпрос дали има "Али Баба" над тях, Розалия Димитрова бе категорична, че корупцията е на ниските етажи на администрацията и негативната практика достига ниво началник пункт.

Припомняме, вчера ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев заяви точно обратното - че разследващите смятат, че кръгът постепенно ще се разширява, а амбицията на спецпрокуратурата е разследването да достигне на по-високи нива в Митниците.

Ден преди това ДАНС и ГДБОП арестуваха над 30 митничари от ГКПП "Лесово" като това е втората акция на службите на пункта в рамките на две години.

"Не зная кой е Али Баба, но службите, когато извършват подобни операции, със съответните средства се установява, че тази корупция може да стигне до началник пункт", посочи шефът на митниците.

Според нея не трябва да се правят предварителни обобщения, че корупцията е някъде нагоре по веригата, каквито твърдения вече се били появили в медиите.

По отношение на исканията на превозвачите, Димитрова заяви, че трябва да се отчита съответната инфраструктура на съответния граничен контролно-пропускателен пункт, независимо дали е вътрешна граница, или е външна граница.

По думите й митническата администрация е отговорна на сигурността и безопасността на гражданите на ЕС.

По отношение на обработката на митническите документи максимумът е 29 минути на камион, като има пунктове, на които той достига осем минути.

"Те трябва да бъдат сигурни в това, че агенция "Митници" работи за улесняването на граничните преходи", увери Розалия Димитрова и допълни, че мисия на митническите служби да предоставя улеснение за легитимната търговия, но не за сметка на контрола.