Пациентите със спинална мускулна атрофия ще могат да живеят. Здравният министър Костадин Ангелов е поел ангажимент за тяхното лечение. Чудото се случи, каза на брифинг Веселин Радойчев. Пациентите със спинална мускулна атрофия над 18 години ще могат да се лекуват от 2021, подчерта той. Те ще връчат на министъра награда за човечност. Той е нашият човек на 2020, посочи Радойчев.

Александрина Тодорова от Пазарджик също изказа благодарността си, че ще може да се лекува. Знаете ли какво е да си пленник на собственото си здраве, попита тя и призова никога да не се слага цена на здравето. Всеки един живот е безценен и значим, сподели Александрина Тодорово. Пациентите с това заболяване са затворници в собственото си тяло. Превръща живота им в ад, но и не само - и живота на техните семейства. Те живеят в страх от утрешния ден.

Сдружението на пациентите със спинална мускулна атрофия се срещна с Костадин Ангелов

Сдружението на пациентите със спинална мускулна атрофия се срещна с Костадин Ангелов

Те са получили неговото уверение, че ще предприеме необходимите стъпки

Припомняме, че преди седмица от СМА изразиха своята позиция, в която настояват от догодина да започне лечението им със животоспасяващ медикамент. Лечението засяга между 20 и 50 пациенти над 18-годишна възраст, като са необходими около 14 милиона лева за първата година. За децата с това заболяване лечението с медикамента се поема от държавата от година и половина. От пациентската организация призоваваха здравния министър спешно да се намеси.

На 16 декември сдружението на пациентите със спинална мускулна атрофия се срещнаха с Костадин Ангелов.

По-късно от сдружението съобщиха, че са получили неговото уверение, че ще предприеме необходимите стъпки за тяхното лечение.