Има отчитане на слабости и в двата доклада - по отношение на правосъдната система и усвояването на еврофондовете, но акредитацията на двете държавни агенции, които се замразяват в момента се очаква в момента, в който нещата бъдат поправени да бъдат размразени.


Това коментира Олимпи Кътев от НДСВ след представянето на доклада.
Брюксел казва спазвайте правилата, ние от НДСВ казваме същото. Който не ги спазва, да си носи отговорността, заяви Кътев.

Той изтъкна, че нямаме избор - сега започва дългият път за европейските пари и сега, ако не влезем в крачката на Брюксел, ще имаме много бъдещи ядове.

Запитан дали НДСВ приема оспорването на доклада от страна на представители на БСП Олимпи Кътев бе категоричен:
Такъв филм няма.

Според него докладът е справедлив, обективен и всеки, който тръгне да го оспорва ще си набере много повече грижи. Трябва да спазваме това, което ЕС и Брюксел ни казва, убеден е Кътев.

За критичния доклад на Европейската комисия Иван Костов каза от кулоарите парламента, че това е продукт на неспазване на правилата.

Очакванията, че ще има някакво омекотяване не се сбъднаха и това, което се разкрива е по-лошо от очакваното, коментира Иван Костов.

Той уточни, че освен, че се отнемат акредитацията на двете агенции, се спират парите, с изключение на първоначалните вноски по оперативните програми, по структурните фондове, по кохезионния фонд и се чака по отделните програми да се дадат обективни доказателства, че България е направила съществени стъпки, за да започне финансирането.

Става въпроса за много по-сериозна санкция. Така аз прочитам до тук доклада, коментира още бившият премиер.

По думите му разтревожен е от начина, по който управляващите реагират - според него по абсурден начин.
Те едва ли не влизат в някакъв дебат, поставят под въпрос доклада, влиза се в ожесточен спор с ЕК, който аз не разбирам, поясни Костов.
Той каза, че не вижда как тази политическа ситуация може да бъде удържана. Изходът, според лидера на ДСБ, е оставка.

 „Това правителство, което изглежда не може да разбере какво казва ЕС няма как да реши който и да е въпрос", заяви Иван Костов.


Ние може да се разделим оттук нататък на две и между нас да започне да израства пропаст - едни ще казват правителството ни е виновно, управляващите са виновни, а други ще казват ЕС е виновен, Европа е виновна, те ни скрояват някакъв номер, добави Костов.

От БНД добавиха към коментарите, че основният ефект от трите огромни провала на правителството - съдебната реформа, сигурността, усвояването на еврофондовете, е не само замразената европейска интеграция на България, а пряко засегнатия интерес на всички Български граждани.

Управленските провали на тройната коалиция не ни позволяват да прекрачим реално прага на ЕС и да се възползваме от всички права и възможности, включително и финансовата подкрепа за страната, които еврочленството предлага.

Управляващите трябва да понесат политическа отговорност за отдалечаването на България и гражданите й от обединена Европа, заявяват депутатите от БНД.

В своя декларация ДСБ заявява, че след като управляващите нямат доблестта сами да подадат оставка, след ясния вот на недоверие от страна на ЕС, то дясната опозиция е задължена да поиска парламентарен вот на недоверие като израз на настроенията и неодобрението на цялото българско общество.