След като стана ясно, че софиянци ги очаква нова вълна от протести в следващите 5 дни, news.bg потърси за коментар представител на инициативния комитет на Студентите - Адриана Иванова.

Тя потвърди, че заявлението за продължаване на протестните действия на 17, 18, 19, 20 и 21 януари е подадено в Столична община от тях.

Иванова подчерта, че те, а не някоя политическа партия организират протеста.
„Нито Костов, нито Яне Янев, нито Стефан Софиянски, които се изтъпанчиха и си присвоиха протеста имат нещо общо с това", категорична бе тя.

Целите ни остават същите, но стигнахме до извода, че със сегашното правителство няма смисъл да се води какъвто и да било диалог. От това няма ефективност.

За това демонстрантите се обръщат с исканията си към следващото  41-во народно събрание.
Именно за това митинг пред парламента ще има и в разрешените дни, в които няма заседания.

„Ще протестираме докато не видим ефект, защото не искаме да сме поколението на 500-те лева", обясни студентката.

Адриана обяви, че не е задължително на всеки един от обявените дни да се излиза на площада.
Просто студентите си запазват право да са на пл. „Народно събрание" и са готови за това.

В кои дни ще стане това ще се реши по-късно днес, след като всичко се съгласува с млекопроизводителите и еколозите, „защото всичко решаваме заедно", подчерта тя.

Адриана Иванова беше категорична, че въпреки продължителността на протестите на площада ще има хора и организацията ще е на лице.

„Ще се организираме естествено, защото хората искат да протестират. Дори и след обявения час за края на протеста вчера на площада все още имаше хора, които не искаха да си тръгнат.
Народът е с нас. Ние сме готови да излезем и приканваме целия български народ да излезе с нас на площада".

На въпрос дали ще продължат да протестират, ако видят че няма ефект и след тези 5 дни, Адриана отговори, че ефект вече очевидно има - „Властта изпрати жандармерията срещу нас". Управляващите се паникьосаха и притесниха и не знаят какво да правят.

Студентите за пореден път се разграничиха от „купените и поръчани хулигани, които целяха да опорочат нашия протест" и подчертаха, че полицията е превишила правата си спрямо мирно протестиращите на площада.
„Именно за това искаме оставката на Михаил Миков", добави Иванова.

„Ние в момента правим жертви, тъй като сме в сесия, но това не означава, че пренебрегваме образованието си.

Сред основните ни искания е по-различна и по-добра система на образование, която да ни позволява да учим, без да се налага да работим".

Искаме една дългосрочна стратегия, а не промени кръпка по кръпка, които губят своя ефект, завърши студентка и отново прикани всички български граждани да се присъединят към тях на площада.