Омбудсманът Диана Ковачева заяви пред Комисията за енергийно и водно регулиране, че е категорично против предстоящото повишаване на цените на тока, парното и топлата вода от 1 юли 2021 г.

Тя определи като неприемлива минималната корекция на поисканата цената за най-голямото дружество в сектора "Топлофикация София", където вместо заявените 15%, Комисията предлага поскъпване с 14%. Омбудсманът настоя КЕВР да обясни на какво основание е формирано това увеличение при условие, че столичната топлофикация не е предоставила на регулатора никакъв финансов отчет за 2020 г. - одитиран, неодитиран или предварителен.

"Възразявам срещу увеличението и на останалите топлофикационни дружества - Велико Търново с 13%, Варна и Бургас - 11%, Перник, Бургас и Враца около 10%, Пловдив 9%", допълни омбудсманът.

Ковачева против вдигането на цената на тока

Ковачева против вдигането на цената на тока

Тя настоява за пълна прозрачност

Ковачева поиска и ревизиране на Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната енергия, която предвижда едногодишна промяна в цените на топлинната енергия. По данни от работната група, за последния период са надплатени 29 млн. лв., които смятам че трябва ясно да се каже по какъв начин ще бъдат възстановени на потребителите на топлинна енергия. В противен случай има много сериозно надплащане. То се дължи на факта, че цената на топлината енергия не се актуализира своевременно в съответствие с ежемесечните промени на цените на природния газ, подчерта Ковачева.

Ковачева към КЕВР: Цените за вода да отговорят на качеството на услугата

Ковачева към КЕВР: Цените за вода да отговорят на качеството на услугата

Тя поиска ефективни консултации с потребителите

Омбудсманът възрази категорично и срещу предлаганото увеличение на цената на тока и го определи като немотивирано.

"Публикуваният на интернет страницата на КЕВР доклад за утвърждаване на цените в сектора предвижда увеличение на цените на електрическата енергия на регулирания пазар от 1 юли 2021 г., което, в сравнение с предходния ценови период, за клиентите на ЧЕЗ е над 4%, а за тези на ЕВН и Енерго-Про - над 2%. Наред с това се увеличава и нощната тарифа при ЧЕЗ с около 5%, при Енерго-Про - над 2%. Бих искала да заявя, че изразявам категорично несъгласие с предлаганото увеличение", каза доц. Диана Ковачева.

Тя подчерта още, че до момента липсва информация от регулатора какви са резултатите от извършените проверки на енергийните дружества.