Близо два пъти са се увеличили жалбите към омбудсмана в областта на правата, свързани със здравеопазването - за миналата година те са над 1 000, като не се броят жалбите от хора с увреждания. Това заяви омбудсманът Диана Ковачева на международна конференция на тема "Основни права и медицинско право".

Жалбите съдържат повече от един проблем. Те не са индивидуални, а са свързани с проблемите на различни пациентски организации, персонал на болници и съсловни организации. Увеличаването на жалбите не се дължи само на пандемията, посочи Ковачева.

Най-честите жалби са свързани с достъпа до медицинска помощ в отдалечени и трудно достъпни райони, качеството на медицинските услуги, съмнения за лекарски грешки, медицинските експертизи, забавяне на експертизите, здравното осигуряване и обезщетенията, проблеми за нарушени социално-икономически права, проблеми с ваксинирането и ваксинационните сертификати.

Отказаха да приемат пациент с COVID-19 в болница в Хасково

Отказаха да приемат пациент с COVID-19 в болница в Хасково

Регионалната инспекция започва проверка по случая

Остават няколко проблема пред омбудсмана - проблеми при издаването на сертификати за ваксинация и невъзможност за корекция при грешки и получаването на сертификат, когато хората са ваксинирани с различни ваксини. Третият проблем пред Ковачева е въпросът с лекарите, които са прекратили договорите си с НЗОК. 73 лекари са прекратили своята практика за миналата година, като по този начин близо 70 000 пациенти са останали без личен лекар. Диана Ковачева се надява, че може да се намери начин хората да бъдат уведомявани при прекратяването на договорите на джипитата с НЗОК.

Масови сигнали за грешки във ваксинационните сертификати, хаос в РЗИ

Масови сигнали за грешки във ваксинационните сертификати, хаос в РЗИ

Досега има подадена информация за над 5000 сгрешени сертификата

Последният проблем е наредбата за медицинска експертиза. Не е справедлив начинът, по който се формира оценката за експертизата на хората с увреждания, категорична бе Диана Ковачева.

Тя обясни, че трябва да се предложи нов прочит на пресечните точки между основните права на гражданите и развитието на медицинското право. От проблемите на доболничната помощ, медицинската експертиза, здравните предизвикателства, закрилата на здравето в условията на пандемия, съгласието за донорството и са все теми, за които гражданите се обръщат към омбудсмана. Нормативната уредба и практиката по прилагането и често не водят до защита на правата на пациентите. За това Ковачева не е оптимист, че ще спре динамиката в нормативната уредба.