В моловете и в градския транспорт трябва да се запазят маските, смятат математикът проф. Огнян Кунчев и пулмологът доц. Рада Маркова, съобщи bTV. Коментарът им бе във връзка с отпадането на COVID мерките на 1 април.

Според Огнян Кунчев, епидемията затихва, но изобщо не е приключила. Относно тестването и дали ще има безплатни PCR тестове и след отпадането на извънредната епидемична обстановка, той коментира, че и сега не се знае точно колко българи са се сблъскали с вируса.

Уплаши ли се българинът, че не може да влезе в мола?

Уплаши ли се българинът, че не може да влезе в мола?

Опашки има и пред ваксинационните центрове

Рада Маркова засегна друг проблем. Според нея, махането на епидемична обстановка ще доведе до премахване на всички финансови стимули, които са се давали две години на хората, които работят на първа линия. По думите й това ще постави един много сериозен въпрос пред здравното и финансовото министерство. Те ще трябва да преоценят изцяло заплащането в сферата ни, поясни ти.

В тази връзка, по-рано днес депутатът от БСП проф. Георги Михайлов, обясни, че финансиране за медиците ще има поне още 3 месеца, като добави , че се обмисля промяна за начина на финансиране.

Няма да има закрити болници, успокоява Георги Михайлов

Няма да има закрити болници, успокоява Георги Михайлов

При нужда ще се преструктурират отделни болнични звена в ковид отделения