Емил Василев и Георги Терзийски от РЗС посрещнаха на летище София Асен Урманов, за когото се твърди, че е ключов свидетел по делото „Октопод."

Урманов каза, че се връща от чужбина, но не уточни от къде, тъй като това ще бъде обявено на по-късен етап.

Припомняме, преди седмица по време на пресконференция Яне Янев заяви, че Урманов е напуснал България от страх от репресии.

Урманов посочи, че основната причина да се върне в България е семейството му и най-вече синът му, който преди време е бил нападнат в гръб и ударен с чук в главата в столична дискотека.

По-рано днес Янев продължи атаките срещу ГЕРБ и Цветанов, обявявайки, че шефът на Столичния общински съвет е придобил 43 имота, докато е работел като полицай и данъчен
Още...

По думите му ударът е нанесен от човек, който предстояло да влезе в затвора. Той не изключва възможността на този човек да е платено, за да извърши посегателството. Според него самият той може да е причината за побоя над сина му.

„Ключовият свидетел" посочи, че е бил разпитван от следователи преди да замине, като първоначално разпитите се привеждали „по капанчетата", а след това и в Национална следствена служба.

Той подчерта, че е бил разпитван и от прокурора по делото срещу Алексей Петров - Светлозар Костов. По време на разпитите следователите му задавали и въпроси, извън протокола, но той не пожела да уточни за какво точно става дума. В разпита е участвала и една агресивна следователка, която на всяко негово твърдение казвала, че е лъжа.

По думите на Урманов различни хора са се обаждали по телефона на семейството му и са го тормозили. Тези хора се представяли като хора от службите. При един от случаите, за които си спомня Урманов, човек от службите поискал баща му да се яви за пореден път на разпит в полицията. Последвали заплахи, че ако не го направи, семейството му „ще има много ядове и ще пострада."

Урманов посочи, че основната причина да се върне в България са именно тези заплахи срещу семейството му, но подчерта, че е бил помолен и от адвокатите на Алексей Петров да свидетелства по делото, което се води срещу него.

Урманов поясни, че е близък с Алексей Петров, но не са кръвни роднини.

Той потвърди информацията, която Яне Янев оповести преди дни, че разполага с данни и документи за това, че Лев Корпорация и други фирми около т.нар. „Октопод" е спонсорирала ГЕРБ. По думите му той самият е присъствал на подобни ситуации, свързани с това финансиране.

Урманов каза, че има документи, подписани от Цветан Цветанов и уточни, че става въпрос за плащания от Лев корпорация към ГЕРБ.

Емил Василев от РЗС уточни, че става дума за големи суми, но не ги уточни.
"Има такива документи с подписа на Цветан Цветанов и става дума за много пари", заяви Василев.

Урманов бе категоричен, че първо ще се срещне с главния прокурор Борис Велчев и едва тогава ще обяви публично информацията, която има.

"За нас е интересно как може държавен служител да разполага с толкова много имоти", посочи Емил Василев.
Той подчерта, че повечето от имотите си вицепремиерът е придобил като полицай - до 1999 г., а други имоти, според РЗС са придобити в периода 1999 г. до 2004 г., когато Цветанов е бил служител в Главно данъчно управление - структура, предшестваща НАП.