КПКОНПИ завърши проверката в Министерството на здравеопазването за проведени четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици за откриване на SARS-CoV-2, съобщи БНТ. Проверката е започнала на 9 декември 2021 година от служители на дирекция "Противодействие на корупцията".

Изискани са документи, снети са сведения от министъра на здравеопазването и министъра на образованието, заместник-министри от МЗ, включително и от бившия заместник-министър Димитър Петров, както и началник-кабинета на същото министерство, от председателите и членовете на комисиите за обществените поръчки, от представители на търговските дружества - участници в процедурите, съобщиха от КПКОНПИ.

Юлиян Петров: Тестовете на учениците не хващат заразата

Юлиян Петров: Тестовете на учениците не хващат заразата

Училищата да се затварят последни

Събрани са данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците. Установено е, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени, в резултат на което са били облагодетелствани фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерството на здравеопазването.

С решение на КПКОНПИ всички материали са изпратени на прокуратурата поради наличие на данни за извършени корупционни престъпления.

Димитър Петров: Процедурата за доставка на тестове е разделена на четири части

Димитър Петров: Процедурата за доставка на тестове е разделена на четири части

Той не подписал сливането на "Лозенец" с педиатрията