Притеснително е, че процедурата за доставка е разделена на четири части, вместо да бъде обявена една обща. Това заяви пред журналисти, цитиран от БТА и "24 часа", бившият заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров преди да влезе в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/, където е бил извикан за сведения.

С процедурата за доставка на тестовете се е занимавал началникът на кабинета на здравния министър вместо ресорния заместник-министър и дирекцията за обществени поръчки, каза Петров.

150 000 теста не достигат на МОН, за да върне в клас всички ученици от Никулден

150 000 теста не достигат на МОН, за да върне в клас всички ученици от Никулден

678 111 са всички ученици в страната без област Кърджали

Петров недоумява защо има промени в първоначалните условия на договорите. Той посочи, че на една от фирмите - втората, която се е явила за участие в доставките, й се е позволило няколко дни да не подписва договор, а накрая се е провалила доставката. По думите му това е причината да се забави връщането на децата от 1-ви до 4-ти клас в училище. Според Петров е трябвало да се премине към следваща фирма - доставчик вместо да се чака некоректната фирма 10 дни.

Променени са условията за неустойките при обявяване на втората процедура за доставка на тестове, допълни Петров. По думите му, първоначално те са били 0,5% на ден, а след това, по разпореждане на министъра, са били направени на 10%, допълни Петров.

МОН получило едва 168 800 от обещаните от Кацаров 1 млн. теста за ученици

МОН получило едва 168 800 от обещаните от Кацаров 1 млн. теста за ученици

Те едва ще осигурят присъственото обучение на децата от 1 до 4 клас до 10 декември

"Това не беше обявено предварително и поради тази причина първите пет-шест фирми са се отказали. Доколкото знам, има пуснати жалби от фирмите", допълни бившият зам.-министър.

Същественото е, че за големите ученици две седмици се забавиха тестовете и съответно тръгването им присъствено на училище. За мен за тези две седмици цената е много по-висока от всичко останало, защото ние, като министерство, поехме ангажимент училищата да бъдат затваряни последни и за възможно най-кратко време, припомни Петров. Той каза, че училищата е трябвало да бъдат отворени още около 21-ви - 22 ноември.

Няколко пъти направих остри забележки по тези въпроси и между първата и втората процедура за доставка на тестовете бях отстранен, коментира Петров темата за отстраняването му от поста заместник-министър. Има странно съвпадение във времето, добави той.

Шефът на болница "Лозенец": Сливането ни с педиатрията ще унищожи две боници

Шефът на болница "Лозенец": Сливането ни с педиатрията ще унищожи две боници

В София няма място за нова болница

Бившият вече зам.-министър припомни още един опит да бъде отстранен от поста си в служебния кабинет "Янев" - около 8 октомври, когато е отказал да подпише докладната записка за сливането на трите дружества - болница "Лозенец", съществуващата детска болница и "Здравна инвестиционна компания за детска болница", в която има 80 млн. лв.

Сливането става лесно, но ако следващият министър иска да раздели дружествата, процедурата ще отнеме шест месеца и най-вероятно кредиторите на болниците ще искат първо да им се покрият дълговете, а след това да се разделят. С това се залага бомба на следващия министър, най-малкото това не е етично, допълни Петров.