Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество започна проверка в Министерството на здравеопазването относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици.

Проверката е по сигнал за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации, съдържащи изявления на бивш заместник-министър на здравеопазването. Проверяват се и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.

От здравния министър е изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на тестовете.

МЗ спешно купува още над 2 млн. теста за малките ученици

МЗ спешно купува още над 2 млн. теста за малките ученици

Осигурени са тестове за децата от 1 до 4 клас до края на тази седмица

КПКОНПИ съобщава, че днес ще бъдат снети обяснения от бившия заместник-министър на здравеопазването Димитър Петров и от управители на търговски дружества, които са участвали със свои оферти за доставка, но са били отстранени от процедурата.

Ще бъдат снети обяснения и от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица.

Димитър Петров: Процедурата за доставка на тестове е разделена на четири части

Димитър Петров: Процедурата за доставка на тестове е разделена на четири части

Той не подписал сливането на "Лозенец" с педиатрията

Извършва се анализ на договорените цени и срокове на доставка, както и на промените в тях по всеки от наличните досега 15 договора с предмет "Доставка на медицински изделия - бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2".

След приключване на проверката Антикорупционната комисия ще прецени дали да изпрати материалите на прокуратурата, ако бъдат установени данни за корупционни престъпления.

Доставиха тестове за малките ученици за още 2 седмици

Доставиха тестове за малките ученици за още 2 седмици

Очакват се още 1,1 млн. теста по втората обществена поръчка на МЗ

Впоследствие от Министерството на здравеопазването излязоха с официална позиция във връзка със започналата проверка, заявявайки, че я приветстват, тъй като по този начин ще отпаднат всякакви съмнения и целенасочени внушения за нередности при проведените процедури.

Те припомнят, че в името на прозрачността отварянето на поканитее било направено в присъствие на медиите. Протоколите от работата на комисията, класирането на участниците и сключените договори с изпълнителите бяха публикувани на интернет страницата на МЗ и всеки, който желае, може да се запознае с тях, посочват още от ведомството.

От МЗ подчертават, че с постановление на Министерския съвет са били отпуснати средства за закупуване на 1,5 милиона щадящи бързи антигенни тестове за осигуряване на безопасна учебна среда.

"Проведената по безупречен начин процедура от екипа на Министерството на здравеопазването позволи да се стигне до трикратно намаление на цените на тестовете и да се осигурят общо 4,7 милиона теста. Те ще са достатъчни за осигуряване на учебните занятия на всички ученици за поне един месец напред", категорични са от МЗ.