Тестовете, които се прилагат на учениците, не са прецизни, за да хващат заразата. Тестовете са несъвършени. Това заяви пред БНР Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

"Нищо извънредно не е станало с Омикрон, има увеличаване на броя на заразените, но в училище има висок процент ваксинирани - учители и ученици", каза той. 

Кабинетът одобри 40 млн. лв. за плюещи тестове за учениците

Кабинетът одобри 40 млн. лв. за плюещи тестове за учениците

Отделно 13,5 млн. лв. за бързи антигенни тестове

По думите му тестовете не установяват заразените с коронавирус. "Това е така, защото всички учители и ученици, които в последствие се оказаха заразени, не бяха индикирани от тестовете. Затова голям смисъл от тях няма. Нека да ги има, ние не сме против тях, но българското образование е в плен на пандемията. А то трябва да излезе от този плен и да започне да се бори с посредствеността", каза председателят на браншовата организация.

Той обясни, че в борбата с посредствеността включва всичко - дигитализация в училището, възпитание сред учениците, социализация на определени групи. А пандемията ще отмине и проблемите в нашето образование ще останат.

Петров повтори твърдението си, че училището трябва последно да бъде затваряно, ако има по-голям брой заразени с Омикрон.

Димитър Петров: Процедурата за доставка на тестове е разделена на четири части

Димитър Петров: Процедурата за доставка на тестове е разделена на четири части

Той не подписал сливането на "Лозенец" с педиатрията

На очакваната утре среща с министъра на образованието ще заявят необходимостта от преразглеждане на цялостната стратегия какво се прави в училището с оглед на пандемията. Включително за онлайн обучението на някои от учениците.

Подготвя се национална анкета дали учебната година да започне от началото на септември, на базата на обучението в други европейски страни.