"Сътрудничеството между здравната и съдебната система: гарант за защита правата на българските граждани като пациенти и потребители на здравни услуги в случаите на лекарски грешки", е темата на експертна кръгла маса, която ще се проведе днес в столичния хотел „Анел".

Форумът се организира по проект "Подобряване ефективността на съдебната система при решаване на дела свързани с лекарски грешки или небрежност и повишаване защитата на правата на пациентите", финансиран от националния бюджет на Република България.

Кръглата маса ще предостави възможност за осъществяването на обмен на опит и информация относно спецификите на функциониране на здравната и съдебна системи. В допълнение към това се предвижда обсъждане в открита дискусия на ключови въпроси относно проблемите, свързани с решаването на делата за лекарски грешки и небрежност.

В рамките на кръглата маса, социологът Тихомир Безлов ще представи основни изводи и препоръки от анализ, осъществен в рамките на проекта - "Лекарските грешки - опит за измерване и анализ на съдебните практики".

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов ще говори за ролята на съсловните организации за защита правата на пациентите при случаи, свързани с лекарски грешки