Близо 100 националисти от "Българска национална съпротива" и "Българска национална радикална партия" се събраха, за да почетат паметта на жертвите на комунистическия режим.

С плакати "Помнете жертвите! Помнете убийците!", "Кръв и чест!", "Свобода или смърт" мочета в черно и с бръснати глави близо час шестваха по центъра на София, като тръгнаха от площада на църквата "Света Неделя", преминаха побул. "Граф Игнатиев" и бул. "Патриарх Евтимий"

Те скандираха "Свободен, социален, национален!", "България поема по национален път", "Всички комунисти на съд!" и "България, събуди се!".

Протестът, воден от транспарант"Кръв и чест", премина спокойно и беше охраняван от 4 патрулки на МВР.

Националистите достигнаха до стената и параклиса пред НДК, където положиха венец и запазиха минута мълчание в памет на репресираните.

"Преди 66 години България беше тъпкана, окрадена, поругана, обречена на бавна смърт. Всеки ден ставаме свидетели на опитите за реабилитация на най-черното, мракобесно иго, налагано някога на страната ни.
500 години иго бледнеят пред половин вековното болшевишко изстъпление над нашия изстрадал народ
", заявиха националистите.

"Раните и след векове ще продължават да кървят. Няма българско семейство без близък или роднина, репресиран от комунистическия режим", припомниха още те.

"Сега сме тук, за да отдадем почит на тези синове на нацията, които са безследно изчезнали, осъдени на смърт от Народния съд или са били разстреляни без присъда".

Националистите припомниха имената на д-р Александър Станишев, Ради Мазников, Тодор Кожухаров, ген. Михов, проф. Богдан Филов и много други.

Преди дни обаче от Гражданска инициатива "Да спрем неонацизма" предупредиха, че днешното шествие е организирано от изповядващи "идеология, символика и практика, извлечени както от нацистка Германия, така и от съвременни крайно-десни екстремистки формации (като забранената Blood and Honour) и български фашистки организации от XX век".

Според гражданското движение членове на националната съпротива са били сред тези, които в началото на юни пребиха в столичен трамвай група младежи.

Бездействието на българската държава, позволяваща организирането и провеждането на подобни протести, е осъдимо. Под заплаха живеят не само представителите на малцинствата - тормозът, несвободата и произволът застрашават и всички нас и нашите деца, се казва още в призива на "Да спрем неонацизма".