От 1 януари ще бъдат предприемани най-крайни мерки спрямо работодателите, които не осигуряват безопасни условия на труд.

Оттук нататък все по-често ще бъдат спирани машини, цехове, съоръжения и дори цели предприятия, каза изпълнителният директор на Главната дирекция по труда Тотю Младенов, цитиран от Дарик радио, който присъства на национална конференция в Плевен.

Според него тази крайна мярка на спиране на предприятия е единственият възможен механизъм, който ще накара работодателите да изпълняват своите ангажименти.

По данни на Главната инспекция по труда за деветмесечието от началото на 2006 година мярката "спиране от експлоатация" е наложена на 2 487 машини, съоръжения и предприятия в страната, което е два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Допуснати са 2 091 трудови злополуки, при 3 054 за миналата година.

Увеличили са се смъртните случаи при трудова злополука от 70 през 2005 на 83 през тази година. Реализиран е ръст от 8% на предприятията с извършена оценка на риска на работните места.

Сред приоритетите за 2007 година директорът на Главната инспекция по труда набеляза предстоящата национална кампания през март и април за проверки по спазването на трудовото законодателство при възникване на трудово-правни отношения, заплащането на труда, полагането на извънреден и нощен труд.

През септември ще бъдат проверявани условията на труд в предприятията за консервиране и преработка на зеленчуци, през октомври в предприятията за производство на хартия и картон, през май в предприятията от полиграфическата и печатна дейност.

През четвъртото тримесечие на 2007година във фокуса на проверките ще бъдат посредническите фирми и фирмите, които наемат чужденци за работа в България.