Кражба на кабели и умишлен палеж едва не оставиха половин София без ток, съобщи ЧЕЗ. Неизвестни лица проникнаха в колектор тази нощ, разбиха стена и с цел кражба запалиха кабел 110 киловолта на компанията, елемент от ключово значение за сигурността на услугата в София, коментират от дружеството.

В момента електропродаването на голяма част от столицата е обезпечена едностранно - кварталите: Света Троица, Зона Б 19, Банишора, Разсадника, Зона Б5, Зона Б 18, Илинден, Фондови жилища, Сердика, Факултета, Красна поляна и Западен парк. Това са само пряко засегнатите квартали. Повреденият кабел осигурява алтернативна връзка за няколко подстанции, т.е. липсва една възможност за захранване и на много други райони в София.

Умишлен палеж засегна подаването на ток в София

Умишлен палеж засегна подаването на ток в София

Инцидентът от тази нощ доведе до повреда на съоръжението и прекъсна доставките на електроенергия

От дружеството коментира, че това е вторият инцидент, повредил един и същи кабел от началото на извънредното положение.

Припомняме, че на 15 март умишлен палеж засегна подаването на ток в София.

При предходния инцидент компанията създаде план за захранване на потребителите чрез съоръжения средно напрежение при евентуални следващи извънредни ситуации. За посегателството тази нощ ЧЕЗ Разпределение информира МВР и Пожарна безопасност и защита на населението. Компетентните органи потвърдиха, че пожарът е умишлен. Стартирано е разследване от органите на МВР.