За първия месец на годината са установени кражби на електроенергия за 123 000 лв.

Това съобщиха от EVN Bulgaria, които продължават засилените проверки на битови и стопански потребители.

През януари 2010 г. са инспектирани 3502 обекта.

Резултатите от извършените проверки показват, че за първия месец на годината в 79 случая са налице отклонения или нарушения на Закона за енергетиката и утвърдените от ДКЕВР общи условия на договорите за продажба на електрическа енергия.

Установени са кражби на 815 000 киловатчаса електричество на стойност 123 000 лева. Средната стойност на една кражба за януари е за над 1550 лв.

Инспекциите на експертни групи на EVN Bulgaria обхващат обекти както на битови, така и на стопански клиенти. Специалисти от дружеството проверяват трафопостове, електромери, часовникови превключватели, начини и схеми на свързване към разпределителната мрежа на дружеството.

Кампанията е част от мерките на дружеството за по-ефективен енергиен контрол и осигуряване на по-високо качество на измерването на електрическата енергия, посочват от EVN.

Oт там допълват, че проверките се извършват от специално обучени сътрудници на дружеството.

Всеки е оборудван с апаратура - еталонни електромери, с които на място се проверяват клиентските съоръжения, без да се налага прекъсване на електрозахранването. Използвани са и специални уреди за проверка изправността на средствата за търговско измерване.

Припомняме, че екипи на EVN Bulgaria разкриха кражби на 4,139 млн. квтч. електроенергия през 2009 г.

Като част от кампанията за борба с некоректните действия клиентите могат да подават сигнали при гарантирана анонимност на номер 0700 1 7777.