КРИБ никога не е искала национализация на нечий бизнес в България. Това се заявява в официална позиция на организацията по повод спекулациите, че през 2015 г. големите американски енергийни компании "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" са напуснали КРИБ заради "лансираната от организацията идея за национализиране на бизнеса им в България".

В опровержението си те подчертават, че искането за национализация на т.нар. американски централи е било направено от друга работодателска организация без съгласието на КРИБ.

Те посочват, че през последните години призовават правителството срещу непазарното спасяване на държавната "ТЕЦ Марица Изток 2" и напомнят, че през февруари тази година четирите работодателски организации КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, обединени в АОБР, са сигнализирали, че "ТЕЦ Марица Изток 2" продължава да работи на непазарна цена, без да се стреми да оптимизира разходите си.

От КРИБ подчертават, че вече е възстановен диалогът с американските централи, нарушен преди пет години, като в подкрепа на твърдението си посочват, че са проведени редица срещи с ръководството на "Ей И Ес", първата от които с посредничеството и в присъствието на Американската търговска камара в България.

Бизнесът готов да сезира ЕК, ако има държавна помощ за ТЕЦ „Марица Изток 2“

Бизнесът готов да сезира ЕК, ако има държавна помощ за ТЕЦ „Марица Изток 2“

ТЕЦ-ът да си оптимизира разходите, препоръчват от АОБР