От работодателските организации изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, с което се обявяват против "спасяването на ТЕЦ "Марица Изток 2". В писмото, адресирано и до вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова, се казва, че това ще наруши конкуренцията. 

"Икономическият растеж ще бъде "изяден", спасявайки непазарно търговското дружество "ТЕЦ Марица Изток 2" със заповед на енергийния министър или на парламента. Защото парите за инвестиции на икономиката, в т.ч. и на енергетиката ще бъдат изразходвани без да има полза от това. Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме ЕК за тези практики, които са против интересите на България", пишат от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

"Това са непазарни практики от периода преди 1989 г., против европейските политики и забавящи икономическия растеж на България", пишат от бизнеса. 

Съдът задължи Петкова да даде информация за ТЕЦ "Марица изток" 2

Съдът задължи Петкова да даде информация за ТЕЦ "Марица изток" 2

За отказа на централата от договора за студен резерв през 2018 г.

Те цитират издадените през 2019 г. от министъра на енергетиката заповеди Е-РД-16-417/18.06.2019 г., а през тази година идентична заповед Е-РД-16-39/29.01.2020 г. Те увеличават недопустимо неефективността на пазара, твърдят от работодателските организации.

Мотивът им е, че "ТЕЦ Марица Изток 2" ще работи на непазарна цена. По техни изчисления това щяло да струва на фонд Сигурност на електроенергийната система над 150 млн. лева годишно. Заплащането щяло да бъде чрез такса "Задължение към обществото" и можело да повиши още цената на електроенергията.

"ТЕЦ Марица Изток 2" получавайки "пари наготово" не се стреми да си оптимизира разходите. Работи на 50% и по-малко от капацитета си без да оптимизира и без това раздутата численост на персонала

Над 600 млн. лв. дължи ТЕЦ "Марица-изток" 2 на БЕХ

Над 600 млн. лв. дължи ТЕЦ "Марица-изток" 2 на БЕХ

Основният проблем на централата били разходите за емисии

В края на 2019 г. централата има близо 2400 служители, при инсталирана мощност от 1620 МВ, изтъкват от бизнеса и дават за пример американските централи "КонтурГлобал Марица изток 3", където работят малко над 400 служители.

Инсталираната мощност на "КонтурГлобал Марица изток 3" била 908 МВ. В другата централа - "Ей и Ес 3С Марица изток 1" при мощност от 690 МВ има близо 380 заети.

От бизнеса недоволстват и че не се изпълнява препоръката, направена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в ценовото решение, отправена през юни 2019 г. - да търсят реализация на произведения ток на балансиращ пазар, на пазара ден напред, на пазара в рамките на деня, когато средните ценови нива са над променливите разходи на дружеството 93,33 лв./Мвтч. Целта на препоръката е да се покрият или поне намалят загубите на дружеството от отчитаните условно-постоянни разходи.

В писмото от АОБР се казва, че "ТЕЦ Марица Изток 2" намалява производството си и увеличава стабилно загубите си - към септември 2019 г. централата отчита отрицателен финансов резултат от 173 млн. лв.

Според работодателите, ако се помогне на ТЕЦ "Марица Изток 2" токът у нас ще продължи да е с най-високата цена в Европа - от 25 до 50% над средната. За януари 2020 г. нямаше държава в ЕС с по-висока от нашата цена на електроенергията за индустрията, пишат работодателите.

Същевременно от бизнеса твърдят, че искат "ТЕЦ Марица Изток 2" да работи максимално дълго. Представата им за това е България да въведе т.н. капацитетен механизъм и тръжна процедура за осигуряване на сигурността на електроенергийната система.

Това обеща публично енергийният министър Теменужка Петкова в края на 2019 г., но опроверга с издаването на заповед Е-РД-16-39/29.01.2020 г..

"Всички ненотифицирани държавни помощи в енергетиката следва да бъдат прекратени, а получаващите такива помощи производители да участват в търг за капацитети. Тези, които предложат по-ниски цени за осигуряване на недостигащия капацитет ще получат одобрена от ЕК държавна помощ при съответните ангажименти. Очакваме размера на тази помощ да бъде значително по-малак от надплащания без одобрение на ЕК досега, към който режим се прикачи и "ТЕЦ Марица Изток 2" вместо да се откачат другите", се казва в писмото.

Препоръката е да се оптимизират разходите на ТЕЦ-а. Писмото е подписано от Кирил Домусчиев, който е ротационен председател на АОБР за 2020 г.