Кризата покрай COVID-19 ще задържи студентите у нас. Това твърди проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите и дългогодишен ректор на Минно-геоложкия университет, съобщи БНР.

Според него приемът от европейските или други страни на чужди граждани ще бъде ограничен. Така че това ще бъде в полза на нашето образование, защото нашите деца биха останали тук, при нас, уточни Тонев.

Той смята, че отливът на чуждестранни студенти ще се отрази най-много върху медицинските университети.

Тонев припомни, че има липса на кадри за инженери, учители, математици, физици и др. , но също така изтъкна, че практиката показва, че не това дали една специалност е защитена или приоритетна, ще накара определен брой кандидати да се запишат в нея, а бъдещата реализация и това какво ще се случи след това, допълни още Тонев.

С 25% по-скъпи такси за студентите в някои университети

С 25% по-скъпи такси за студентите в някои университети

Министерският съвет утвърди таксите за 2020/2021

До 8 юни ще продължи общественото обсъждане на проекта за постановление на Министерския съвет за списъка на професионалните направления и защитените специалности. Той е изготвен съобразно недостига на пазара на труда на специалисти от определени професии.

Той коментира, че има достатъчно обявени свободни места във всички държавни и частни университети в страната, а броят на завършващите и потенциални кандидат-студенти е ограничен, отбеляза Тотев.

Намаляването на бройките за прием в държавните висши училища ще доведе в определена степен до повече конкуренция, но няма да се стигне до модела от миналото за едно място да се борят 10-15 души, посочи проф. Тотев.