КТ "Подкрепа" е против предложенията за промените в Закона за чужденците. Това съобщи "24 часа". Законопроектът е внесен от Министерски съвет на 30 юли и е бил разгледан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество и Националния съвет за трудова миграция и трудова мобилност преди броени дни.

От синдиката отбелязват, че с измененията се правят промени не в един, а в пет български закона. В становището се посочва, че с промените се премахва пазарният тест -задължението на работодателите в страната да предложат свободното работно място първо на български граждани. Това се прави в ситуация на главоломно увеличение на безработните в страната след коронакризата.

КТ "Подкрепа" се противопоставя категорично и последователно на опитите за премахване на базовите защити за българските работници.

От синдиката отбелязват, че се отменят текстове, които регламентират правото на работника от трета държава да се регистрира като безработен и да ползва посреднически услуги, за да може да намери нова реализация. Отменя се и възможността за отнемане или отказ за подновяване на "Синя карта на ЕС". Тези текстове напълно отговарят на европейските директиви и няма никакво основание те да бъдат заличени, допълват от Конфедерацията.

Борисов обсъди със синдикатите бъдещето на "Мини Марица-Изток"

Борисов обсъди със синдикатите бъдещето на "Мини Марица-Изток"

Срещата им се проведе преди днешния Браншови съвет

Предлага се нов текст в ч ЗТМТМ за доброволчество, като според синдиката по този начин вносителят позволява не само престой в страната, но дава и право на труд, като се заобикалят всички съществуващи правила.

От КТ "Подкрепа" отбелязват, че вече има редица дела и наказателни постановления за "доброволци", които са открити от контролните органи в различни компании, които очевидно не преминават от там случайно, а работят. С тази поправка вносителят всъщност узаконява незаконно към момента поведение на работодатели, които ползват безплатен труд, допълват от синдикалната организация.

Отменят се и задължения за изплащане на обезщетение на работници - законопроектът гласи, че следва да отпадне член, който постановява, че при получен отказ за издаване на разрешение за сезонен работник, работодателят е длъжен да изплати на гражданина на трета държава обезщетение.

6400 души през 2020 г. започнали работа през Центровете за социално подпомагане

6400 души през 2020 г. започнали работа през Центровете за социално подпомагане

На безработните се предлага психологическо подпомагане

Законопроектът предвижда и отпадане на такси за издаване на разрешителни за работа. Таксите се събират, за да се покрият направените от администрацията разходи по проверка, проучване на документи и факти, необходими за преценката да бъде ли допуснат до пазара на труда работник от трета държава, допълват от КТ "Подкрепа" и отбелязват, че "ако тези разходи не се покрият от работодателя, който има интерес да ползва по-слабо платени и по-уязвими служители, ще трябва да се покрият от българския данъкоплатец, който в голямата си част сам има нужда от подпомагане"