Меглена Кунева сдава лидерския пост в ДБГ. "Мизантропите не правят добра политика", предупреди в словото си пред делегатите на конгреса на партията тя. Липсата на среда било най-трудното в правенето на политика. "Свободата продължава да се срива", недоволна е тя.

Честна политическа среда не можела да се постигне бързо. Но ако това не се променяло, никой свестен човек нямал шанс. "Затова продължавам в политиката", сподели Кунева.

"Моят опит има значение", допълни тя и обеща подкрепа на новия лидер на партията, който ще бъде избран по-късно през деня. Тя уверява, че състезание на долу не е тяхното състезание.

Димитър Делчев е новият председател на ДБГ
Обновена

Димитър Делчев е новият председател на ДБГ

Делчев беше единственият кандидат за позицията

Меглена Кунева направи анализ на участието на партията в предишната власт. "Винаги сме имали конкретна визия за развитието на страната", смята тя. И опоненти, и конкуренти признавали приноса на ДБГ в международен план. Меглена Кунева изтъкна приноса на партията за развитието на образованието.

Антикорупционният закон регресира, критикува днешната власт тя. "Казахме достатъчно, казахме на няколко пъти как трябва да изглежда този закон", подчерта Кунева и според нея трябва да се проверяват граждански сигнали. "Корупцията е тема, която може да събори властта", смята тя.

Кунева с нов пост в Брюксел

Кунева с нов пост в Брюксел

Назначена е в Комитет, занимаващ се със статута и финансирането на европейските партии

Лидерът на ДБГ в оставка вижда политическа криза. Тактиката на отлагането на закона обиждала интелигентността на всеки, по мнението. Партията иска да обърне вълната и да спре упадъка, който влиза чрез корупцията. Законът можел да е приет преди четири години, смята тя. Искам действие, не просто говорене, категорична е Кунева. Според нея може да се стигне и до политическа криза. Партията искала всеки човек у нас да живее добре. Социалната политика не трябва да оставя хора зад борда, по думите й. Нямало консенсус в днешната политическа среда, според нея. Властта трябвало да е еднакво взискателна към всички. ДБГ иска компетентни лица във властта и администрацията. Необичайни мерки в сферата на сигурността иска Меглена Кунева.

Кунева с нов пост в Брюксел

Кунева с нов пост в Брюксел

Назначена е в Комитет, занимаващ се със статута и финансирането на европейските партии

Още по нейно време като просветен министър трябвало да се повишат учителските заплати. Тя иска втори учителски събор, на който да отиде и премиерът. "РБ имаше огромен потенциал", анализира лидерът на ДБГ в оставка. Неговото създаване бил правилен ход. Блокът създаде очаквания у хората, че сме се намерили, каза Кунева. Проблемите в РБ бяха много, сподели тя и припомни вътрешно политическите боричкания в него. Меглена Кунева иска обединение на десните сили. Разпадът на блока бил причината за провал на вота.

Кунева предлагала антикорупционния закон преди две години

Кунева предлагала антикорупционния закон преди две години

При първото предложение за закон се е предвиждало това да бъде независим орган

ДБГ се бори за запазването на РБ, изтъкна тя. ГЕРБ влезе в политиката като партия на властта, смята лидерът на ДБГ в оставка. "В момента има отиграване на реформи, фасади, има застой", анализира ситуацията Меглена Кунева. Отговорността за липсата на реформи е на ГЕРБ, по думите й. Сега ДБГ е опозиция на партията на Бойко Борисов. Партията планира апостолска работа., според Кунева бъдещето на дясното е широка реформаторска алтернатива. В такава коалиция ДБГ ще участва в местните избори. Натрупвали се проблем след проблем в местната власт. "Търсете коалиции през съмишленици", съветва тя съпартийците си. Нямаме собствен глас в европейската политика, е мнението на Меглена Кунева.