Антикорупционният закон трябваше да бъде приет преди две години. Такова мнение изказа в ефира на bTV Меглена Кунева, бивш министър на образованието, вицепремиер по координация на европейските политики в кабинета "Борисов 2" и основател на Движение България на гражданите.

Още тогава Меглена Кунева предложи антикорупционен закон на вниманието на Народното събрание, който обаче не бе приет. Липсата му е една от основните критики в мониторинга на правосъдната ни система у нас.

Кунева припомни, че при първото предложение за закон се е предвиждало това да бъде независим орган. Тя припомни, че тогава мнозинството е настояло това да бъде по-скоро колективен орган.

Според Минчо Спасов на ГЕРБ не му отива да се гордее с антикорупционен закон

Според Минчо Спасов на ГЕРБ не му отива да се гордее с антикорупционен закон

Законът би бил ефективен, ако органът се избираше от президента, а не от парламента

По думите й ние нямаме само позитивен опит с колективните органи, защото тогава се размива отговорността. Кунева посочи, че сега виждаме един председател на звеното по антикорупция, който се избира от Народното събрание и той прави предложение за неговите заместници.

"Тоест ние имаме един хибрид - дали това е едноличен орган, защото той посочва заместниците си, хем когато се взимат решения вече действа от името на колективен орган". Кунева бе категорична, че органът следва да се избира с квалифицирано мнозинство в парламента.

Тя увери, че днес до обяд ще бъде готово становището на юристите от ДБГ по така предложения антикорупционен закон. По думите й в момента се пропуска начина, по който може да се контролира отвън това Бюро и така наречения независим одит.

"Това е много добра гаранция, защото изважда антикорупционният орган от чисто политическото влияние", коментира тя. Според Кунева независимият одит би гарантирал запазването на самия орган. "Сега се отчитате пред парламента и излиза някак си, че вие се консултирате с парламента. Не го правете. Моят искрен съвет е дръжте се на професионална дистанция", посочи Кунева във връзка със сегашното предложение на закон.

Тя настоя и за запазване на така наречената "обратна доказателствена тежест" , каквото искане са направили от КОНПИ. Така Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще може да приема доказателства от самия разследване, че произходът на средствата му е законен.

Новият антикорупционен закон разширява кръга на лицата, задължени да декларират доходи

Новият антикорупционен закон разширява кръга на лицата, задължени да декларират доходи

Край на анонимните сигнали за корупция